Parpullanmış (közlenmiş) biber, lorlu biber, sirkeli biber turşusu… Çocukluğum boyunca sık sık soframıza gelen lezzetlerdi. Közlenmiş biberi domatesle bir araya getirip has zeytinyağına yatırma adetim sürüyor. Diğerleri gündemimden çıkmış gitmiş.
Geçen kıymalı bamya pişirince sirkeli biber turşusu aklıma düştü. Teyzemin her ziyaretimde bana pişirdikleriydi bunlar. Maalesef o becerikli kadın teyzeciğim kendini bilmez şekilde yatıyor artık. Halbuki ona sormak isterdim sirkeli biber turşusunu nasıl yaptığını.
Memleketlimden fayda gördüm sonra. Kemalpaşatatlısı bloğunun sahibi Sevgili Mine, tane tane anlatmış turşunun nasıl yapıldığını. Bu ara bir sarımsak yiyesim var, kolları sıvayıp bir kaç sarımsak ilavesiyle yaptım turşumu. Seçtiğim biberler bir acıymış ki sormayın gitsin!
Sirkeli Biber Turşusu (Yaz Turşusu)
Malzemeler:
- Yarım kg biber
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı sirke
- 5-6 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 silme yemek kaşığı tuz
Yapılışı:
Biberleri yıkayıp birkaç yerinden bıçakla veya kürdanla delin. Sarımsakların kabuklarını soyup dilimleyin. Tencereye suyu, sirkeyi, tuzu, şekeri, sarımsakları koyun. Sıvı kaynadığında biberleri de tencereye alın. Biberler hacimli olduğundan arada karıştırın ki hepsi sirkeli su ile temas edebilsin.
Ateşin altını kısın, biberlerin rengi hafifçe sarıya döndüğünde ve yumuşadıklarında turşunuz olmuştur. Daha fazla ocakta tutarsanız biberlerin erimesine ve formlarının bozulmasına neden olursunuz.
Biberleri tencereden alıp dışarıda soğumaya bırakın. Bu arada tenceredeki sirkeli su da ısısını kaybedecek. Hepsi oda sıcaklığına geldiğinde biberleri ve sirkeli suyu cam kavanoza koyarak bir araya getirin. Buzdolabında korunması şartıyla 1-2 hafta dayanır.