Badalan fasulye ile ilk karşılaşmam Ankara’da oldu. Taze fasulyenin bir çeşidi, açık sarı, hatta bej rengi. Ayşe kadın fasulye gibi içindeki taneler belirgin. Bakla da olduğu gibi taneler irileştikten sonra ayıklanıp dış kabukları olmadan tüketilebiliyor. Kendisini tanıyanların ortak kanısı, çok lezzetli olduğu yönünde.
Badalan fasulyeyi ilk alışımda bir arkadaşım turşusunu yapmamı önermişti. Aklıma yer etmiş demek. Aniden çıkan bir seyahat planı nedeniyle evdeki sebzeleri saklama yollarını ararken, badalan fasulye için kararı hemen veriverdim. Nasılsa yeşil taze fasulyeleri daha sonra alıp kurutacaktım, beyazı da turşu yapaydım.
Taze fasulyeden turşu yaptığım ilk yıl acemilik etmiş bol tuz kullanmıştım. Onları turşu olarak yemek mümkün değildi. Bunun üzerine var olan Karadeniz Mutfağı tariflerini; fasulye turşusu kavurmasını ve mısır unlu taze fasulye turşusu kızartmasını elbette ki tuz eklemeden pişirip tüketmiştim. Bir de etli bulgur pilavının içine koyarak nefis bir tarif çıkarmıştım ortaya. Blogtaki bu tarifleri anımsatmam gözünüzü korkutmasın, aşağıdaki tarifin tuz ölçüsü yenilebilir düzeyde!
Taze Fasulye Turşusu
Malzemeler:
- 1 kg taze fasulye
- 1 litre içme suyu
- 3 yemek kaşığı deniz tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 orta boy çay bardağı üzüm sirkesi
- 6 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
- 3 orta boy kavanoz
Yapılışı:
İçme suyunu kaynatın. İçine tuz ve şekeri koyup eritin, soğumasını sağlayın. Turşu suyunu sirkeyi de ekleyip hazır edin.
Derin tencereye biraz su koyup kaynatın. Kavanozları ve kapakları bu suda 5 dakika kadar kaynatarak sterilize edin.
Taze fasulyeleri iyice yıkayın. Gövdeye bağlandığı ucunu elinizle koparın. Diğer ucu kıvrıktır, ağza kötü gelecek bir tadı yoktur, öylece kalabilir bence. Fasulyelerin kısaca haşlanması işlemine geçin. Derin tencerenin yarısına kadar su koyarak kaynatın. Fasulyelerin 1/3’ünü içine alın. Su tekrar kaynadığında fasulyeleri içinden çıkarıp soğuk su dolu kaba aktarın. Böylece pişmeleri duracak. Kalan fasulyelere de aynı işlemleri uygulayın.
Kavanozların diplerine kişniş tohumlarını ve kabuklarını soyduğunuz sarımsakları pay edin. Taze fasulyeleri 3 kavanoza dik olarak yerleştirin. Turşu suyunu üstlerini kapatacak şekilde kavanozlara dökün. Elinizde bir miktar su kalacak.
Kavanozların kapaklarını kapatın. 3 gün sonra eksilen suyunu tamamlayın, serin bir yerde 1,5 ay kadar bekletin. Bu süre içinde kavanozları ters yüz edip suyunu kontrol edin.