Közlenerek hazırlanan kırmızı biber turşusundan sonra bir de haşlanarak yapılanını paylaşmanın zamanı geldi. Orijinal tarif pek sevgili arkadaşım Limonlu Kek bloğunun sahibine ait. Onun tarifi üzerinden kendi deneyimlerimle açıklama yapacağım.
Aslında kısa sürede hazırlanan bir tarif. Kritik noktası biberlerin haşlanma süresi. Çok haşlarsanız kabuğu kalkabilir yerken rahatsız eder. Az haşlarsanız da diri kalır. Limonlu Kek’imin verdiği yaklaşık 30 saniyelik süreyi iki katına çıkardım. Biberlerim diri kalacak gibi göründü çünkü. Bu arada iyice yumuşayacak kadar da haşlamamalısınız. Yağın içinde beklerken de biraz yumuşuyorlar. Bununla birlikte beklentiniz közlenmiş kırmızı biber yumuşaklığı olmasın.
Yağlı Kırmızı Biber Turşusu
Malzemeler:
- 1 kg kırmızı biber (kapya)
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
- 10-12 diş sarımsak
- 5-6 dal maydanoz
- 1 yemek kaşığı tuzu
- 1 litrelik cam kavanoz ve kapağı
Yapılışı:
Biberlerin saplarını ve tohumlarını kesin, yıkayın. Bir parmak kalınlığında halka halka kesin. Tohuma yakın kısımları çok genişse keserek iki yarım daire yaratabilirsiniz. Amaç hemen hemen aynı büyüklükte biber parçaları kesmek. Sarımsakların kabuklarını soyun, halka halka dilimleyin. Maydanozları yıkayın.
Yağ, sirke, su ve tuzu geniş, yayvan bir tencerede kaynatın. Her seferinde yaklaşık birer avuç ölçüsünde biber atarak pişirin. 1, bilemedin 1,5 dakika kadar sürsün. Her yeni partiyi tencereye atmadan önce yağlı-sirkeli karışımın tekrar kaynar olduğundan emin olun. 1 kg biberi 4-5 partide pişirmiş olacaksınız. Kızartma gibi düşünüp kağıt havlu üstüne alıp bekletmeyin. Zira hepsi yine aynı sıvı içinde saklanacaklar.
İşlemden geçen biberler beklerken tenceredeki suyu izleyin. Hemen hemen 2/3’ü azalmış olacak. Durum böyle değilse biraz kaynatıp buharlaşmasını sağlayabilirsiniz. Sarımsakları içine alın 3 dakika kadar pişirin.
Biberlerin bir miktarını kavanoza alın. Araya biraz maydanoz ve sarımsak koyun. Kalan biberleri kavanoza sıkıştırın, biraz bastırmak gerekiyor. Maydanoz ve sarımsakları tekrar ilave edin. Üzerine de kalan yağlı-sirkeli suyu dökün. Biraz fazla geliyor, kalanını değerlendirmek için aklıma gelen tek çözüm “Turşuyu bir kez daha yapın, kullanırsınız.”
Turşuyu ılındıktan sonra da yiyebilirsiniz, buzdolabında 2-3 ay saklayarak da tüketebilirsiniz.