Küçükken annem ve babamla birlikte boyum kadar uzun bidona karışık turşu kurardık. O gün mutfak bayram yeri gibi olurdu. Rengarenk sebzeler, sirke bidonları, kaya tuzları… Epey de zaman alırdı anımsadığım. Sonra turşunun oluşma sürecinde sabretmek kalırdı. 1 aydan sonra babamla kapağını açıp kontrol etme aşamalarımız başlardı. O turşu suyu ne lezzetli olurdu. Güzel zamanlarmış. Şimdi 80’ler dizisini seyrederek anıyorum geçmişi. Geçen gün orada da kuruyorlardı, şimdiye olmuştur turşu, afiyetle yesinler 🙂
Uzun yıllar o kadar yoğun tempoda çalıştım ki, turşu kurmak nerede ben nerede! Son iki yıldır işe ara vermenin keyfini sürüyorum. Ancak taşınma telaşından kışlık hazırlamaya fırsat bulamıyorum. Neyse ki bu yılki planı bahara erteledik ve ben geç dönem de olsa hazırlıklara başladım. Öyle enim konum değil, kornişon turşusu, menemen harcı, közlenmiş biber konservesi yapabildim. Tarhana, konserve sebze, hamur filan yok tabii. Ankara’ya taşınınca bunları da yapan ekibe katılacağım umarım.
Bu kornişon turşusu, Hollanda’da büyüyen eşimin damak tadına uygun. Kühne markasını Alman tipi turşusunu yediyseniz eğer onunla aynı tadı bulacaksınız. Bildiğimiz turşulara göre tuz oranı az, hafif tatlı ve aromalı bir lezzet.
Alman Tipi Kornişon (Salatalık) Turşusu
Malzemeler:
- 1 kg kornişon (salatalık)
- 1 litre içme suyu
- 1 çay bardağı üzüm veya elma sirkesi
- 2,5 yemek kaşığı deniz veya kaya tuzu
- 6 adet kesme şeker
- 6 diş sarımsak
- 6 adet nohut
- 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
- Yarım demet dereotu
- 2 litrelik kavanoz
Yapılışı:
Turşu suyu hazırlığı için içme suyunu kaynatın, ılınmasını bekleyin. İçine tuzu ve şekeri koyup karıştırarak eritin. Su tamamen soğuduğunda sirkeyi de ekleyin.
Islatılmamış, kuru olarak satın alacağınız kornişonları iyice, hatta üzerinde çamur varsa fırçalayarak yıkayın. Uç kısımlarını kesin ve bıçak ucuyla ile birkaç yerine azar azar batırın.
Temizliğinden emin olduğunuz kavanozun altına nohutları atın. Dereotunun, kişniş tohumlarının ve sarımsakların bir bölümünü yerleştirin. Kornişonları düzgün şekilde istiflemeye başlayın. Kalan dereotu, sarımsak ve kişniş tohumunu araya koyup kalan kornişonları dizin. Turşu suyunu, üzerlerinin tamamen kapatana dek dökün. Kapağını üzerine sıkmadan örtün, 1-2 gün tezgahta bekletin. Bu dönemde kabarcıklar, taşmalar oluyor. Ardından kapağı sıkıca kapatıp gölgelik, serin bir yerde beklemeye alın. Hava sıcaklığına bağlı olarak 2-3 haftada hazır oluyor.