Küçükken evde turşu kurulduğunda babamın ve annemin çıraklığını yapardım. Havuç, patlıcan, lahana, salatalık, biber, yeşil domates, acur… Sebze çeşidi çoktu, ancak içlerinde karnabahar yoktu. Okumak için evden ayrılınca hazır yemeye de başladım tabii. Turşu suyu içmek için İstanbul’un turşucularına girdiğimde rengarenk kavanozları “Vay vaayyy demek bunun da şunun da turşusu kuruluyormuş!” diye hayret ve hayranlıkla incelerdim. Karnabahar turşusuna da orada rastladım. Kırmızı lahana ile pembeleştirme fikrini nereden öğrendim onu anımsamıyorum. Bu yazıyı yazarken internette gezinirken pancar ile rengini daha fazla koyulaştırdıklarını gördüm. Aslında bu da iyi fikir.
Pembe Karnabahar Turşusu
Malzemeler (Litrelik 3 kavanoz)
- 1,5 kg karnabahar
- 1 su bardağı ince kesilmiş kırmızı lahana
- 15 diş sarımsak
- 1,5 çay kaşığı tane karabiber
- 3 halka dilim limon
- 6 nohut tanesi
Turşu suyu için;
- 1 litre içme suyu
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
Yapılışı:
Turşu suyunu hazırlamak için içme suyunu kaynatın. Sürahiye koyup içine tuz ve şekeri ilave edin, eriyene kadar karıştırın. Su oda sıcaklığına geldiğinde sirkeyi de ekleyin.
Kavanoz ve kapakları, kaynar su içinde 5 dakika kadar kaynatıp steril hale getirin. Sularının süzülmesi ve soğumaları için biraz bekletin.Karnabaharları çiçeklerine ayırıp (yaklaşık ceviz boyutunda) yıkayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
Kavanozların altına ikişer nohut ve yarımşar çay kaşığı tane karabiberleri koyun. Limon dilimlerini yerleştirin. Karnabahar çiçeklerini, aralara sarımsak tanelerini ve kırmızı lahana parçalarını paylaştırarak dizin. Üzerlerine turşu suyunu dökün. Sebzelerin üstü tamamen kapanmalı.
Kapaklarını kapayıp 1 gün mutfakta elinizin altında tutun. Arada kavanozları sallayarak hava kabarcıklarının üste çıkmasını sağlayın. Sızıntı varsa silin ve serin, gölgelik bir mekanda yaklaşık 3 hafta bekletin. Bu arada nohut mayalanma sağlayacağı için taşma olabilir. Kapağı açıp içindeki gazı çıkartın, kapağı tekrar kapatın.