Taze fasulye turşusu haftası oldu sanki. Hepi topu bir kavanoz açtım, 2 tarif yaptım henüz bitmiş değil. Kalanı ile de mücver mi yapsam diyorum, kısmet! Şimdi paylaşacağım tarif, tamamen evdeki malzemeleri değerlendirme mantığıyla ortaya çıktı. Yalnız değilmişim, meğer bu tarifi uygulayanlar az değilmiş. Ara ara mönülerime ekleyebileceğim bir lezzet. Hele de turşunuzun tuzu fazlaysa, suda bekleterek duruma çare olamadıysanız bu tarifle değerlendirebilirsiniz. Tabii pilava ayrıca tuz dökmeyerek.
Fasulye Turşulu, Etli Bulgur Pilavı
Malzemeler (3-5 kişilik)
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 250 gr kuzu kuşbaşı
- 1 kase taze fasulye turşusu
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Geniş, yayvan bir tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Kuşbaşı etleri ilave edin ve kavurun. Sularını salıp çekecekler. Bu işlem sırasında kuru soğanı sıçan dişi (yemeklik) doğrayın. Fasulye turşularını da 1 cm’lik parçalara kesin.
Kavrulan etlerin içine soğanları ilave edin. Ocağı kısık ateşe alın. Karıştırarak soğanlar saydamlaşana dek pişirin. Domates salçasını da ekleyip tüm malzemeyi 1 dakika daha harmanlayın. Sudan geçirip yıkadığınız bulgurları, 2 bardak sıcak suyu ve tereyağını ekleyin. Fasulye turşuları diri ise bu aşamada tencereye alın. Damak tadınıza uygun miktarda taze çekilmiş karabiber ve turşusunun tuzunu hesaba katarak tuz serpip kapağı kapatın. Orta ateşte suyu çekene dek pişirin. Bulgurun tadına bakın, az pişmiş ise yarım bardak civarı sıcak su ekleyin.
Su tamamen çekip bulgurlar dişe gelir kıvamda olduğunda ocağı kapatın. Fasulye turşuları yumuşak ise tencereye bu noktada bırakın ve karıştırın. Kağıt havlu veya temiz bir bezle tencerenin ağzını örtün, kapağı üstüne kapatın. Tencereyi bir sofra bezine sarıp pilavı 10-15 dakika demlenmeye alın. Ardından servis edin.