Palamut, uskumru, torik ve orkinosu içeren familyadan bir balık, pulsuz ve siyah etli. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara’da avlananlar. Burada yaşayan palamutlarda baştan kuyruğa doğru muntazam çizgiler halinde giden, dördü koyu, üçü açık menevişli yedi bant bulunuyor.
Ağustos ayında Karadeniz’den sürüler halinde palamut vanozu ve çingene palamutu, Eylül’den itibaren de palamut gelmeye başlar. En lezzetli zamanları Eylül başından Şubat ortalarına kadardır. Palamutların yağlanması Ekim’i bulduğu için o zaman kadar tavası sonra da ızgarası, fırını, hatta yahnisi çok lezzetli olur. Siyah etli balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmiyor.
Palamut Izgara
Malzemeler:
- 1 iri boy palamut
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 defne yaprağı
- Taze çekilmiş karabiber
- Tuz
Yapılışı:
Palamutu balıkçıda temizletirken halka halka kesmesini isteyin. Eve geldiğinizde ortalarındaki kanlı bölümü tamamen çıkararak yıkayın ve süzdürün. Hatta kağıt havlu ile suyunu tamamen alın.
Soğanı yarım halka şeklinde doğrayın, tuzla ovun. Balıkların tümünü alabilecek boyuttaki kaba soğanları alın, üzerine zeytinyağı ve karabiber dökün. Balıkları bu sosun içine yatırın. Defne yapraklarını da aralara sıkıştırın. Üzerini streç fimle sarıp buzdolabında en az 1 saat bekletin.
Elektrikli ızgaranızı balık pişirme ayarına getirin. Izgara izli tava kullanacaksanız önce yüksek ateşte kızdırın, sonra ocağı orta ateşe düşürün. Balıkları ızgaraya dizin. Izgara izi çıkınca diğer taraflarını çevirin. Bu yüzleri, ilk yüze göre daha kısa sürede pişecektir. Kırmızı soğan, turp ve bol yeşillikle, özellikle roka ile sunun.