Denizlerde ve iç sularda uygulanan su ürünleri av yasağı, 31 Ağustos 2012’de sona erecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü’nin açıklamasına göre; av yasağı süresince balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalığın yanı sıra ithal edilen kalkan, barbunya, lahoz, orfoz taze olarak bulunabilecek. Bunların yanı sıra av sezonu içinde avlanıp dondurulan hamsi ile dondurulmuş olarak ithal edilen Norveç uskumrusunu da balıkçı tezgahlarında bir süre görmemiz mümkün olacak.
Bu uygulamaya karşı değilim elbette, bununla birlikte bu dönemde yas tuttuğumu ifade etmeliyim. Semt balıkçımızın şimdilerde karpuzla dolu tezgahına bakıp iç geçiriyorum. Oysa haftada en az 2 öğün balık yememiz lazım. Düzenli olarak balık yiyenlerde kalp krizi riski ve felç vakaları daha az görülüyor. Balıklar, içeriğinde Omega3 yağı olmasına karşın, daha az yağlı. Bu nedenle kilomuzu sağlıklı bir biçimde koruyabilmek için bol bol balık yiyebiliriz.
Uzmanlar, hamile ve bebek emziren kadınların, yüksek toksin seviyesi olasılığına bağlı olarak belirli türdeki balık tüketiminin sınırlandırılmasını öneriyorlar. Bu toksinler arasında, fetüsün ve yenidoğanın gelişmekte olan sinir sistemine zarar verebilecek civa da bulunuyor. Aslında bütün balıklarda civa var. Ancak kılıçbalığı, kral uskumru, ton balığı gibi büyük, yağlı balıklar diğer türlerden daha fazla civa barındırıyor. Çünkü onlar küçük balıkları yiyor ve daha uzun süre yaşıyorlar. Haliyle zaman içinde biriktirdikleri civa miktarı da yüksek oluyor.
Hamile ve bebek emziren kadınları uyaran uzmanlar, elbette ki ton balığından uzak durun demeye getirmiyor konuyu. Av yasağı zamanlarındaki kurtarıcım konserve ton balığı. Yağda ve dilim halinde bütün olanlar tercihim. Diğer türlüsü tıpkı tavuğun beyaz eti gibi saman tadı veriyor. Ton balığını sıklıkla ton balıklı makarna ve salata için kullanırım.
Ton Balıklı Salata
Malzemeler (2 kişilik):
- 80 gramlık 2 kutu ton balığı konservesi
- ½ demet marul
- 1 demet roka
- 1 orta boy kırmızı soğan
- 2 dal taze soğan
- 2 orta boy domates
- 1 orta boy salatalık
- 3 yemek kaşığı haşlanmış mısır
- 2 yemek kaşığı kapari turşusu
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 limonun suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Karabiber, tuz
Yapılışı:
Yağda ton balığı aldıysanız konserveleri açıp süzgece dökün, yağlarının süzülmesini sağlayın. Marul yapraklarını akan suyun altında yıkayın. Rokaların kalın saplarını kesin. Yapraklarını bol su dolu kap içinde bekletmeden 3 kez yıkayın. Yeşilliklerin sularını süzdükten sonra salata kurutucuya koyun ve kurutun. Salata malzemeleri suyla az temas ettiğinde kaybettikleri vitamin miktarı da düşer. Yeşillikleri ellerinizle iri parçalar halinde kopararak geniş bir salata kasesi içine koyun.
Taze soğanları ince ince kıyıp marullara ekleyin. Domates ve salatalıkları aynı boyda doğrayın, mısırlarla birlikte diğer malzemelere ekleyin.
Orta boy bir kase içine; hardalı, limon suyunu, damak tadınıza uygun miktardaki taze çekilmiş karabiberi ve tuzu koyun. Çırpma teliyle veya blenderden geçirerek köpürtün. Böylece sos içinde zeytinyağının gireceği hava boşlukları oluşsun. Yağı da ağır ağır köpürterek sosa ekleyin. Ardından salata malzemelerinin üzerine dökün. Ellerinizi kase içine daldırarak nazik hareketlerle tüm malzemeleri karıştırın.
Salatayı, iki salata kasesine paylaştırın. Üzerine balık parçalarını koyun. Kapari turşularını serpiştirin. Kırmızı soğanı halka halka doğrayın, dilimlerini ayırın. Onları da salataların üstüne dağıttıktan sonra ikram edin.