Nohut çorbası, Osmanlı Mutfağı’nın “baş” çorbalarından biri. 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar yemekle ilgili tüm kitaplarda yer alan, “be-gayet latif ve mukavvi” yani “kuvvet verici” çorbayı günümüzde nadiren tüketiyor olmamız ne kötü. Oysa artık elimizin altında nohut unu da var. Nohutları akşamdan ıslatıp ertesi gün haşlamayı zor buluyorsanız bu tarif tam size göre. Osmanlı’ya özgü tarifi günümüze uyarladım.
Nohut Çorbası
Malzemeler
- 4 tepeleme yemek kaşığı nohut unu
- 6 bardak tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 diş sarımsak
- 1 limon
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tarçın
- Tuz
Yapılışı:
Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Kabuklu sarımsak dişlerinin üzerine geniş bıçağı yan çevirerek vurun. Böylece ezilmiş olacaklar, ayrıca kabukları da kolayca çıkacak. Sarımsakları zeytinyağı içine atın, 1 dakika kadar kavurun. Yağ sarımsakların tadını aldığında onları tencereden çıkarın.
Soğuk tavuk suyunu, nohut ununu ve damak tadınıza uygun miktardaki tuzu tencereye alın. Karıştırarak kaynayana dek orta ateş orta ateş üstünde pişirin. Çorbanın yoğunluğu size göre fazla ise bu aşamada biraz daha sıcak tavuk suyu ve tuz ekleyebilirsiniz. Ocağın altını kısıp 10 dakika daha pişirmeye devam edin.
Tavuk suyunuz yeterince yağlı olmadığından çorbaya lezzet katmadıysa 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin, karıştırın. Bir iki taşım daha pişirdikten sonra baharatları ekleyip tüm çorbaya dağılması için iyice karıştırın ve ocak üstünden alın. Kimyon ve tarçın, klasik bir Osmanlı çeşnisi. Daha bildik bir tat isterseniz onlar yerine 1 tatlı kaşığı nane ekleyebilirsiniz. Çorbayı kaselere aktardıktan sonra mutlaka birer dilim limon ile servis edin.