Çok şükür bu yıl vişneli tarifler deneme hayalimi gerçekleştirebiliyorum. Bahçedeki 1 ağacın hepi topu 2,5-3 kiloyu bulan ürünüyle neler neler yapıyorum bilseniz! Taze meyveli keke koydum, hoşafını yaptım, dondurdum sakladım. Etli sarmada denemeyi planlarken karşıma yemek stilisti ve fotoğrafçı İnci Bak’ın Facebook sayfasında paylaştığı zeytinyağlı çeşidi çıkıverdi. Sevgili İnci’yi tanırım, elinin lezzetini, ruhunun güzelliğini bilirim. Tarifini; ev halkının, çevremde tattıracaklarımın damak tadını da dikkate alarak küçük değişikliklerle uyguladım.
İnci’m taze asma yaprağı ve kırmızı soğan kullanmayı öneriyor. Ben ise sevgili komşum Gülay Abla’nın paylaştığı tuza basılı Bodrum asma yapraklarını ve evde kendi halindeki bildiğiniz kuru soğanları kullandım. Taze naneye dereotunu da yakıştırıp ekledim. Elimi tarçın serperken korkak alıştırdım, orijinal tarifte 1 tatlı kaşığı ölçüsü veriliyor. Bir de suyunu daha fazla koydum, ancak pişti pirinçler.
Dokuzuncu Bulut bloğunun sahibi Aslı’mın dediği gibi; bu tarif alışkanlık yaratıyor. Üzüm ve fıstıksız sarmayı ağzıma koymayı istemeyen ben, vişnenin verdiği tatlı mayhoşluğa bayıldım. Şimdi sıra arşivdeki etli vişne sarması tarifini uygulamada. Kardeşim Ayşen ile Galata Kiva’da tattığımızda kendimizden geçmiştik. Bakalım benzer lezzeti yakalayabilecek miyim?
Zeytinyağlı Vişneli Yaprak Sarması
Malzemeler (8-10 kişilik)
- 500 gr asma yaprağı
- 300 gr taze vişne
- 2 su bardağı pirinç
- 5 büyük boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 yemek kaşığı kıyılmış taze nane
- 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
- ½ çay kaşığı tarçın
- 1 kahve kaşığı yenibahar
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 silme yemek kaşığı tuz
- 2 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı su
Yapılışı:
Vişneleri yıkayın, saplarını ve çekirdeklerini çıkarın. Kaseye alıp üzerini örtecek kadar ılık su döküp 1 saat bekletin. Asma yapraklarını sıcak su dolu kapta tuzu gidene dek bekletin. Süreyi yapraklarınızın tuz oranına göre siz belirlemelisiniz.
Soğanları soyup sıçan dişi (tavla zarı) boyutunda kesin. Geniş bir tencere veya tavaya zeytinyağının yarısını döküp ısıtın. Soğanları içine alıp kısık ateşte onlar saydamlaşana dek karıştırarak kavurun. Bu arada pirinçleri duru suyu çıkıncaya kadar yıkayın ve süzün. Saydamlaşan soğanlara ekleyip hepsini birlikte orta ateş üstünde kavurun. Pirinçler tencereye yapışmaz hal aldığında limon suyunu, tarçını, yenibaharı, toz şeker ve tuzu ilave edin. 1 su bardağı sıcak su ekledikten sonra hepsini harmanlayın. Su çektiğinde tavayı ocak üstünden alın, ılınmaya bırakın.
Beklettiğiniz vişneleri süzün. Yarısını 6-8 parçaya keserek küçültün. Bunlar ile taze nane ve dereotunu iç harca ekleyin, karıştırın.
Yaklaşık 25 cm çapındaki tencerenin altını, kalın asma yaprakları ve sapları ile kaplayın. Yapraklardan birinin sapını kesin, damarlı kısmı üste gelecek, sap bağlantı tarafı sizden yana olacak şekilde önünüze açın. İç harçtan tepeleme 1 tatlı kaşığı alıp sap kısmına doğru, size paralel, uzun olarak yayın. Boşta kalan sağ ve sol kanatları içe doğru katlayın. Sap kısmını üzerine örtün ve sizden karşıya doğru iterek parmak kalınlığında sarın. Sarmaları tencereye düzenli olarak yerleştirin. Her kata kalan, bütün vişneleri serpiştirin. Bu boy tencere kullanmanız halinde 4 kat sarma dizeceksiniz.
Sarmaların üstüne kalan 1 çay bardağı zeytinyağı ile 1 su bardağı suyu gezdirin. Tamamını kapatacak çapta porselen bir tabak ile üstünü örtün. Orta ateşte 3-5 dakika kaynattıktan sonra kısık ateşe alıp suyu çekip yağı kalana -ki yaklaşık 1 saat 5-10 dakika- kadar pişirin.
Kaynak: Yemek Stilisti ve Fotoğrafçı İnci Bak