Erzurum’un ilçesi İspir fasulyesiyle ünlü. Yuvarlak, orta boyda, parlak bej rengi, suda fazla şişip büyüyen, erken pişen, lezzetli mi lezzetli bu fasulye çok meşhur. Rastlamışsınızdır, sadece İspir fasulyesi sunan restoranlar bile var. İspir fasulyesinin pek çok çeşidi varmış meğer, bununla birlikte şeker fasulyesi olarak tanımlananı en bilineniymiş.
Kuru fasulye sevmeyen erkek azdır sanırım. En azından benim etrafımda sevmeyen yok. Anneler bunu biliyorlar olmalı ki özellikle İspir’dekiler, gelinlik kızlarına eşleriyle iyi geçinme sırrı verirken kuru fasulye pişirmeyi öğretmeyi de ihmal etmiyormuş.
Malzemeler:
- 500 gr şeker kuru fasuyesi,
- 300 gr kuşbaşı koyun döşü,
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 2 orta boy kuru soğan,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 kabuksuz, küp kesilmiş domates,
- 2 yeşil biber (isteğe bağlı),
- Yarım tatlı kaşığı karabiber,
- Tuz (damak tadınıza uygun miktarda)
- 2,5 su bardağı süt,
- 1 çay kaşığı toz şeker,
Yapılışı:
Fasulyeleri, üzerini 3-4 parmak kadar geçecek soğuk su ve 1 çay kaşığı toz şeker koyup 8-12 saat beklemeye alın. Yemeğinizi yazın yapıyorsanız, ekşime olmaması için fasulyelerinizi buzdolabında bekletin.
Süre sonunda suyu dökün, fasulyeleri bir tencereye koyun. Üzerine sütün tamamını ve toplam sıvı, fasulyelerin 2-3 parmak yukarısına çıkacak kadar suyu ekleyin. Süt-su karışımı kaynadığında, ateşi kısın, fasulyelerin rengi dönüp az pişmiş hal alınacaya dek, yani aşağı yukarı 30 dakika pişirin.
Bu arada yemeğinizin sosunu hazırlayın. Fırına da girebilecek bir tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. Kuşbaşı doğranmış etleri koyup sularını salıp tekrar çekinceye dek arada karıştırarak pişirin. Etleri bir tabağa alın.
Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin ve kızdırın. Diş diş doğradığınız kuru soğanları ve çekirdeklerini çıkarıp iri parçalar halinde kestiğiniz yeşil biberi ekleyin. Soğanlar saydamlaştığında salçaları, küp domatesleri, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın. Etleri de ilave edip üzerine göz kararı sıcak su ekleyin.
Haşladığınız fasulyeleri süzüp dışarda bekletmeden hemen yemek sosu içine alın. Fasulyeler sıcakken dışarıda beklediklerinde kabuklarında çatlama oluyor çünkü. Tuz ve su ayarına bakın, gerekiyorsa sıcak su ekleyin sonra 10 dakika ocak üstünde orta ateşte pişirin. Ardından üstünü aluminyum folyo ile kapatıp önceden 140 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Süre sonunda fasulyeler yeterince pişmiş mi kontrol etmenizde fayda var. Bazen bir süre daha pişmeleri gerekebiliyor. Kimileri fasulyeyi benim diri halde seviyor, kimi helmelenmiş. Pişmişse kapatılmış fırın içinde 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.