Bugün 10 Kasım ya, aynı anda hem çok şey söylemek istiyorum hem de kendimi tutuyorum. Minnetle ve rahmetle anıp dualarımı gönderip yasımı ve isyanımı içimde yaşıyorum. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gördükçe kalbim sıkışıyor, Defne kızımı nasıl bir gelecek bekliyor, endişeleniyorum!
Atatürk’ün fikir sofralarından notları okuyorum. Gurme, yazar Nedim Atilla bu yıl da köşe yazısında aynı konuya değinmiş. Atatürk, düşünce alışverişinde bulunmak için özel olarak davet ettiği konuklarıyla iç ve dış politika, dil, tarih ve coğrafya üzerine tartışmayı da çok severmiş. Sanattan ve siyasetten bahsedilen Atatürk’ün bu sofralarında, ciddi meselelerden konuşulur, okumalar yapılır, notlar alınırmış.
Oğuz Akay ve İsmet Bozdağ’ın aynı adlı kitapları “Atatürk’ün Sofrası”ndan ve Prof. Dr.Mahmut Tezcan’ın “I. Uluslararası Atatürk ve Türk Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri”nden notlara baktığımızda; Atatürk’ün sofrasının özenle kurulmasına dikkat ettiğini, ancak yemek konusunda çok da seçici davranmadığını okuyoruz. En sevdiği yemekler karnıyarık, defne yaprağıyla pişirilen kuru fasulye ile ‘yağlı fasulye’ dediği zeytinyağlı taze fasulye imiş.
Ayrıntılı bilgiler için Nedim Atilla’nın bu ve şu yazıları okumanızı öneririm. Atatürk’ün anısına bugün kuru fasulyesi pilakisi tarifini paylaşıyorum.
Kuru Fasulye Pilakisi
Malzemeler (6 kişilik):
- 300 gr şeker kuru fasulyesi
- 2 orta boy kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 1 havuç
- 2 yeşil biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 defne yaprağı
- 2 çay kaşığı toz şeker
- Karabiber, tuz
- Su
Yapılışı:
Fasulyeleri, üzerini 3-4 parmak kadar geçecek soğuk su ve 1 çay kaşığı toz şeker koyup 8-12 saat beklemeye alın. Yemeğinizi yazın yapıyorsanız, ekşime olmaması için fasulyelerinizi buzdolabında bekletin.
Süre sonunda suyu dökün, fasulyeleri bir tencereye koyun. Üzerini 1 parmak geçecek kadar soğuk su döküp ocak üstüne alın. Su kaynayıp üzerinde köpükler oluşmaya başladığında suyu dökün. İşlemi bir kez daha tekrarlayın. Sonunda fasulyeleri süzgeç içinde beklemeye alın.
Havucu (pişmiş havuç sevmediğimden ben eklemedim) soyup küp doğrayın. Biberleri, sarımsak ve soğanları da aynı boyda kesin. Zeytinyağını tencerede ısıtın. Soğanı koyup kısık ateş üstünde, arada karıştırıp 5 dakika kadar pişirin. Ardından havuçları, biberleri ve sarımsakları ekleyin, 3 dakika daha kavurun. Salçayı ilave edip 2 dakika tüm malzemeyi harmanlayın.
Az haşlanmış fasulyeleri sosla birleştirin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar ılık su dökün. Defne yapraklarını, 1 çay kaşığı toz şekeri, damak tadınıza uygun miktardaki tuzu ve karabiberi ekleyin. Suyu kaynadığında altını kısın, 35-40 dakika kadar pişirin. Bu yaklaşık bir süredir, 20. dakikadan itibaren fasulyelerin tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Fasulye pilakisini tenceresinde soğumaya alın, defne yapraklarını çıkarıp servis tabağına alın. Tencerede soğutmadan hemen tabağa alırsanız, özellikle yemeğinizi kışın pişirdiyseniz sıcaklık farkından dolayı fasulyeler üzerinde çatlama olabilir.