Emel Başdoğan’ı 90’lı yılların sonunda Tefal sponsorluğundaki “Sen Her şeyi Düşünürsün” programında tanımıştım. İşsiz kaldığım bir dönemde onun programlarını düzenli olarak seyredebilmek tesellim olmuştu. Hala yemek defterimde tarifleri bulunur. Şimdilerde TV8’deki “Ver Fırına” programında jüri olarak izliyorum. Arda Türkmen ile iyi bir ikili oluşturuyorlar, düzeyli, yapıcı eleştirilerde bulunuyorlar.
Başdoğan, biyoloji, sosyoloji ve felsefe eğitimi almış. 1993’te Türk televizyon tarihinin ilk yemek programı olan, Gülriz Sururi’nin sunduğu “A la Luna”nın gastronomik içeriğini oluşturmuş, yemek tarifleri tasarlamış. 1995’te Türkiye’nin ilk yemek dergisini çıkarmış. 1997 yılında Türkiye’de ve dünyada hiç bir sanayi ürünü kullanılmadan üretim yapan ilk pasta butiğini kurmuş. Modelli ve temalı pasta uygulamasını Türkiye’de ilk başlatan kişi olarak bir sektör yaratmış. Halen sahibi olduğu “Foodie Emel Başdoğan” isimli pastanenin pasta şefliğini sürdürüyor. Dünyanın önemli okul eğitimli food stylistleri arasında bulunuyor.
Emel Başdoğan’ın Ver Fırına programında paylaştığı pastamsı kek tarifini denedim, bugün onu paylaşacağım. Yabancı yemek kitaplarında içine muz konarak pişirilen tarifler çoktur. İlk denememde memnun kalmamıştım. Sanki pişmemiş bir malzeme kokusu alıyordum, rahatsız olmuştum. İkinci denemem, Başdoğan’ın tarifiyle oldu. Kek nefis, sos sunumuyla epey albenili. Hafif de olsa o kokuyu yine alıyorum. Muzun kek içinde olmasına alışamadım. Benim dediğimle hareket etmeyin, kendi deneyiminiz yaşayın. Tarifi muzsuz olarak yapmayı sürdüreceğim, içine kocaman ceviz parçaları koyarak. Yalnız muzun nemliliğini nasıl sağlarım, onu düşünmekteyim.
Kuru muzum yoktu, taze muz ve ceviz ile süsleme yaptım. Hemen yenmeyecekse muzların kararmaması için üzerine şeffaf jöle sürmenizi öneririm. İçinde yaş meyve olan kekleri kabartmak için normalden fazla kabartma tozu kullanılır. Diğer püf noktam da uzun süre dayanmazlar. Aslında bunu neden söylüyorum; kek öyle güzel ki hemen tüketeceğinize eminim.
Muzlu, Çikolatalı Kek
Malzemeler (8-10 kişilik):
- 200 gr sütlü çikolata
- 175 gr toz şeker
- 175 gr un
- 15 gr hamur kabartma tozu
- 30 gr kakao
- 1 fiske tuz
- 2 çok olgun muz
- 3 yumurta
- 100 ml ayçiçek yağı
- 50 ml süt
- 100 ml krema
- 1 avuç kuru muz
- 35 cm uzunluğunda baton kek kalıbı
- Kalıbı yağlamak için az tereyağı ve un
Yapılışı:
Malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kek kalıbını, peçeteye bulaştırdığınız tereyağı ile iyice yağlayın. Üzerine biraz un serpin ve kalıbın her tarafına bulaşmasını sağlayın. Fazla unu silkeleyin. Fırını 160 derecede ısınmaya alın.
Çikolatanın yarısını rendeleyin. Büyük kaseye; unu, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyin. Toz şeker, tuz ve rendelenmiş çikolatayı da karıştırıp kekin kuru malzemelerini hazırlayın.
Başka bir kap içinde muzları çatalla ezin. Onlara 1 tam yumurta, diğer yumurtaların sarılarını, yağı ve sütü ilave edin. Kuru malzemeleri birkaç kerede ekleyerek hepsini karıştırın.
2 yumurta akını mikserler önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Öyle sertleşmeli ki neredeyse kap ters çevrildiğinde içinden düşmemeli. Kabarık yumurta aklarını spatula ile alttan üste karıştırarak kek hamuruna yedirin. Kalıba dökün.
Kek yaklaşık 1 saatte pişecek. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmayın. Açarsanız kekinizin kabarıklığı söner. Pişmenin sonlarına doğru kekin birkaç yerine kürdan batırın. Kuru çıkarsa kek pişmiştir, fırından alabilirsiniz.
Kek kalıbı içinde 10-15 dakika dinlenip soğurken üzerine dökeceğiniz sosu hazırlayın. Bunun için kremayı kaynayın. Bu arada kalan 100 gr çikolatayı iri parçalara bölün. Kaynayan kremayı ocaktan alın, çikolataları ekleyin. Eriyip homojenize karışım olmasını sağlayın.
Keki kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine sosu dökün. Kenarlara doğru yavaşça akacak. Üzerine, avuç içlerinizde gelişi güzel kırdığınız kuru muzları döküp süsleyin.