Beni Al, Beni Al, Onu Alma!

Tiramisu yokken cafe’lerin tatlı menüsüne ne giriyordu acaba? Tiramisu, yanına cheesecake ve elmalı turtayı da alıp sütlaç, kazandibi ve tavuk göğsünün pabucunu dama attı sanki. Bu tarif kaç gündür arşivde bekliyor. Kayda değer bir tiramisu tarihçesi bulmaya çalışıyorum çünkü. Nihayet Maximiles’ın sitesinde rastladım.

Efendiiim olay şöyle gelişiyor: orijinal içeriği, savoiardi bisküvisi, yumurta, şeker, rom ve kakao olan tiramisunun doğum yeri İtalya olsa da tam olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor. Rivayetlerden biri, tiramisunun ilk olarak Treviso’da “Le Beccherie” restoranında pastacı Roberto Linguanotto tarafından yapıldığı. Restoranın, bu tatlıyı bulduktan sonra ismi hakkında patent almamış olduğuna dair pişmanlıklar duyduğu söylentiler arasında. Pastacı Roberto Linguanotto, kişisel web sitesinde ise şunları söylüyor: “Beccherie restoranında 1970’lerde çalışmaya başlamıştım.

Restoran sahibi Bayan Alba Campeol benden geleneksel tatları deneyerek yeni bir lezzet oluşturmamı istedi, ben de herkese hitap edebilecek bir tatlı üzerinde durdum ve bizim Tiramesù olarak adlandırdığımız, sonraları Tiramisù adıyla anılmaya başlanan; önce İtalya’ya ve ardından tüm dünyaya yayılan bu tatlımız ortaya çıktı.”

İkinci bir rivayet var ki oldukça duygusal ve romantik: İtalyan kadınların Birinci Dünya Savaşı’nda savaşa giden erkeklere yolluk olarak tiramisu hazırladıkları. Tiramisunun kakao yerine zaman zaman kahve ile de yapıldığını söylersek ve içeriğindeki kafeinin savaşa giden erkeklere enerji ve uyanıklık vermesini sağlaması amacıyla verildiğini düşünürsek, bu ihtimalin de oldukça kuvvetli olduğunu düşünebiliriz.

Bir diğer rivayet ise tiramisunun, eski keklerin likör ile ıslatılarak eskimiş kahvelerin de değerlendirilmesiyle yapılan bir tatlı olduğu.

“Tirami su” İtalyanca’da “beni al” anlamına geliyor. İçeriğindeki şeker ve kahve nedeniyle de “beni neşelendir” anlamına geldiği de söylentiler arasında.

Tarihçe araştırırken; hazır kekten ve kedi dilinden yapılanlarına, bardakta hazırlananlarına rastladım. Belli ki Pastacı Roberto Linguanotto’nun keşfinden sonra çok yol alınmış, yaratıcı ve bir o kadar da pratik çeşitler ortaya çıkmış. Benim vereceğim tarif, hazır kek ve labne peynirle yapılan cinsinden.

Malzemeler:
1 paket sade hazır yuvarlak kek,
3 yemek kaşığı un,
6 yemek kaşığı toz şeker,
500 ml süt,
1 paket vanilya,
200 gr labne peynir,
2/3 su bardağı hazır kahve,
Kahve içinde 2 yemek kaşığı acıbadem veya kahve likörü (isteğe bağlı),
1 yemek kaşığı kakao,
1 çay kaşığı Türk kahvesi

Videolu anlatım için Uzman TV’ye tıklamanızı öneririm.

Yapılışı:
Muhallebi yapmak için tencereye sütü, şekeri ve unu koyun. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Muhallebi koyu kıvama geldiğinde vanilyayı da ekleyip 1-2 dakika daha karıştırıp ateşi söndürün. Labne peyniri ilave edin, muhallebiyle iyice karışmasını sağlayın.

Tiramisuyu ikram edeceğiniz tabağa hazır kekin bir bölümünü yerleştirin. Kahve ve likörün yarısını bu kekin her tarafına kaşık kaşık yedirin.  Muhallebinin 1/3′ünü bu yarının üstüne alıp yayın. Kekin ikinci bölümünü üzerine yerleştirip yine kahve ile ıslatın. Muhallebinin kalanıyla tüm keki kaplayın ve soğumaya alın.

En az yarım saat beklettikten sonra kakao ve kahve karışımını çay süzgecine koyup tiramisunun üzerine eleyin.

İzleyiciler