“Çalışıyorum, sarımsak kokarım!” endişeniz olmayacağı için hafta sonu rahatça içebileceğiniz bir çeşit terbiyeli paça çorbası. İçine girdiği çocukluk anılarımı keyifle andığım çorbalardan. Şimdi gözünüzde canlandırın; masaya dizilmiş çeşitli yaş gruplarından kuzenler, komşu çocukları. Kollarını dirseklerine kadar sıvamışlar. Şimdinin çocuklarına baksanız sanırsınız önümüze McDonald’s menüsü konacak! Büyüklerin kemikleriniz güçlenir, boyunuz uzar lafları bir kulağımızdan girip ötekinden çıkıyor, heyecanla paça çorbalarımızı bekliyoruz. Suyunu höpürdeterek içip bütün haldeki paçaları ellerimize alıp o jölemsi yapışıklığını eğlenceye çevirip etlerini kemiklerinden sıyırıyoruz. Niye büyüdük ki…
Bu tarife manda yoğurdu kullanarak kuş kondurdum. Vedat Milor’un Fatih gezileri sırasında keşfettiği Paçacı Necip Usta ile sohbetini dinlemem bu malzemeyi kullanmama sebep oldu. Milor’a göre farkı yaratan manda yoğurduydu ve çorba 10 numaraydı. Ben mi, evet beğendim.
Terbiyeli Paça Çorbası
Malzemeler (4 kişilik)
- 5 kuzu paçası
- 5 su bardağı su
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 su bardağı manda yoğurdu
- ½ çay bardağı sirke
- 4 diş sarımsak
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Tuz
Yapılışı:
Kasabınızdan toynak arasındaki kıl kesesi çıkarılmış, tütsülenmemiş, pembe-beyaz görünümlü paça aldığınızı varsayarak ilerliyoruz. Paçaları tütsüleyerek üzerindeki kılların yanmasını sağlayın. Akar su altında yıkayıp düdüklü tencereye alın. Üzerine 5 su bardağı su ( her paça için 1 bardak su) dökün. En az 1,5 saat kısık ateşte pişmeye alın. Yeni nesil düdüklülerde süre belki daha kısa olabilir. Amaç onları kemiklerinden kolayca ayrılacak kadar pişirmek.
Paçaları isterseniz bütün halde bırakabilirsiniz. Yemesi daha kolay olsun derseniz de kemiklerinden ayırın ve aynı boyda parçalara kesin. Suyuyla birlikte çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Unu ve yoğurdu bir kaba alıp çırpma teli ile homojenize bir hal alana kadar çırpın. Çorba suyundan az miktar alıp yoğurt-undan oluşan terbiyeye ekleyin ve çırpın. Bunu birkaç kez yaparak terbiyenin ılınmasını sağlayın. Sonunda hepsini tencerede buluşturun, tuz ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin. Bu noktadan sonra kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatabilirsiniz.
Çorbanın 2 sosu var: Sarımsakları tuzla iyice dövün ve sirkeyle karıştırın. Kaseye koyup sofraya getirin, isteyen dilediği miktarda eklesin. Biber sosu içinse tereyağını tavada eritin. Hafif cızırtılar gelmeye başladığında biberi ekleyin. Tavayı sağa sola sallayıp 30 saniye kadar yağın kızmasını sağlayın, köpük köpük olsun. Çorbayı kaselere paylaştırdıktan sonra sosu üzerine dökün.