Annemin mantısının üzerine yoktur. Bu sihir bozulmasın, hep onun elinden yiyeyim diye düşündüğümden mantı pişirmem desem yeridir. Blog yazmaya başlayalı 5 yıl oldu. Bu tarifi onun yaptığı mantı ile sunma konusunda ısrarcıydım, ancak başarılı olamadım. Çünkü artık yemek yapmayı da unuttu, o bir Alzheimer hastası!
Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi filmini yaşıyor gibiyiz. Geçen ay birlikte etli karalahana sarması hazırladık. Rollerimiz değişmişti, lahana yapraklarını yeni beceri kazanmaya çalışan çocuk gibi saran bu kez oydu. Babama göre yemek pek lezzetliydi. Eh ne de olsa zamanında dağları deviren, 10 parmağında 10 marifet annem ve onunla mayalanan ben hazırlamıştık.
Niyeyse “Hah şimdi anneyim!” diyebilmek için mantı yapma ihtiyacı duydum, hemen Anneler Günü öncesi. Kırk yılın bir başı olunca hemen kolaycacık hazırlayamadım tabii. Annem ne rahat hamur açar, keserdi. Hakkımı yemeyeyim en hızlı mantı kapatan ise bendim.
TCG Hasdal’da düzmece deliller ile 3 yıldır mahkum olan, Balyoz davasında 16 yıl hüküm giyen, Kardak Krizi’ni yönettiği dönem kahraman ilan edilen oğlu Ali Türkşen’in başına gelenleri bu illet hastalığına rağmen asla unutmayan annem Emine Türkşen’in Anneler Günü’nü kutlarım. Umarım “Zor günlerinin dostu” evladına en kısa sürede kavuşur.
Anne Mantısı
Malzemeler (6 porsiyon)
Hamuru için;
- 400 gram un (yaklaşık 2 su bardağı) + açmak için un
- 1 yumurta
- Ilık su
- Tuz
Harcı için;
- 300 gram kıyma
- 1 adet iri kuru soğan
- Karabiber, tuz
Haşlama suyu için;
- 2 litre su
- Tuz
Sosu için;
- 500 gram yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Tuz
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Unu, yoğurma kabına alın. Ortasını açıp yumurtayı kırın. Mantının her aşamasında tuz ekleyeceğinizi atlamadan tuz serpin. Yanınızda soğuk olmayan 1,5 su bardağı kadar su bulundurun. Elinize una daldırıp suyu azar azar ekleyip yoğurarak kıvamı tutturun. Ki bu hamurun tamamen toparlandığı ve hafif sert olduğu bir kıvamdır. Bunu belirttiğim suyun tamamını kullanmadan da elde edebilirsiniz. Unun cinsine göre kabul edeceği su miktarı değişecektir. Hamurun üstünü temiz bezle örtüp 1 saat kadar dinlenmeye alın.
Arada iç harç için kuru soğanı irice rendeleyin. Kıyma, karabiber ve tuzla yoğurun.
Hamuru 4 parçaya ayırın. 3’ünü yine üzeri örtülü şekilde bekletin. 1’ini de bol un serperek oklavayla açın. Ki çapı yaklaşık 40-45 cm kadar oluyor. Bıçak veya rulo ile küçük kareler halinde kesin. Harcınızı 4’e bölün. ¼’ünü kestiğiniz hamurlara paylaştırın. Üçgen olarak veya top şeklinde katlayın. Topu şöyle elde edersiniz; iç harcı ortaya doğru ittirerek kareyi ikiye katlayarak dikdörtgen elde edin. Sağ elinizi sizden yana sol elinizi karşı istikamete kıvırarak burgu yapın ve 4 ucu birleştirin, bastırın.
Un serpili tepsiye dizin. Çok bekletecekseniz üzerlerine de biraz un serpmek durumunda kalabilirsiniz. Diğer hamur parçalarına da aynı işlemleri uygulayın.
Haşlama suyunu kaynatın, biraz tuz serpin. Mantıları unlarını serperek suya atın. Arada karıştırarak pişirin, 10-15 dakika sürer. Mantılar su yüzeyine çıktığında pişti demektir. Birinin tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edin.
Sarımsakları tuzla dövüp yoğurtla karıştırın. Tereyağını eritin, salçaları içinde ezin, homojen bir sos elde edin.
Haşlanmış mantıları tabaklara alın. Yoğurdun ardından salçalı sos dökün. İsteyen kullansın diye sofradan acı kırmızı pul biberi, naneyi ve sumağı eksik etmeyin.