“Statüko, risk almak istemeyen ve konforlarını devam ettirmek adına her türlü yalanı üretebilecek bireyler yaratır.” diyor Onur Ünlü. Halen televizyonlarda yayınlanmakta olan “Leyla İle Mecnun” adlı televizyon dizisini de yazıp yöneten, senaryo ve sinematografisinin çatışma ve yabancılaşmadan beslendiği iddia edilen, adeta ezber bozan Onur Ünlü, son uzun metrajlı filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi için bu cümleyi sarf ediyor.
Bu ayki Sinema Dergisinde yapılan söyleşi de “Ben Türkiye’de mutlu bir aile olduğuna inanmıyorum.” tespitinde de bulunmuş Ünlü. Oysa yanılıyor. Bakın filmin vizyona girdiği bugün, yandaş medyada şu habere de rastlıyorsunuz: Cihan Haber Ajansı’nın Zaman gazetesi için 21-24 Ekim tarihleri arasında yedi bölgede yaptığı kamuoyu araştırması sonucunda halkın yüzde 59’unun gelecekten umutlu olduğu ortaya çıktı. Türkiye’deki sorunlar karşısındaki ‘iyimserlik durumu’nu sorgulayan bölümde ise yeni anayasaya destek verildiği görülüyor. Araştırma sonuçları toplumun genel olarak geleceğe umutlu baktığını, mevcut sorunların çözüleceğine inandığını ortaya koyuyor. Çalışmadaki, ‘Ailenizin ekonomik durumu bugün, düne göre nasıl?’ sorusuna yüzde 48,2 ‘daha iyi’, yüzde 26,2 ‘daha kötü’, yüzde 25,6 ‘değişmedi’ cevabı verildi.
Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi’nde; aile bireyliği durumu, bu zorunlu olarak bir arada durmaktan kaynaklanan konforun, insanları ne hale getirdiğini izleyeceksiniz. Bir olay patlak verecek sonra ipin ucu kaçacak. Kurum ve durumlarla ince ince dalgasını geçen filmi izlerken olmayacak durumlara kahkaha atacaksınız, sonra kendinizi belki kötü hissedeceksiniz.
Filmin afişinde olduğu gibi yerçekimine karşı koyan Celal Tan ve Ailesi’ni tanıyalım: Anayasa profesörü Celal Tan Eskişehir’de; annesi, bir baltaya sap olamamış oğlu, kocası intihar etmiş, öğretmen kızı ve erkek torunu, hayatını kurtardığı, kendisinden epeyce genç olan eşiyle birlikte yaşar. Doğum gününde bir olay olur, hayatları değişir. Zamanla ipin ucu kaçar.
18. Altın Koza Film Festivali’nde Adana’dan ‘En iyi film’, ‘En iyi senaryo’ ödülü almış bir filmden söz ediyoruz. ‘Jüri özel toplu performans ödülü’nün gelmesine sebep olan kadro ise şöyle: Selçuk Yöntem, Güler Ökten, Ezgi Mola, Bülent Emin Yarar, Tansu Biçer, Türkü Turan, Cengiz Bozkurt, Alpay Şayhan, Tuğra Kaftancıoğlu. Aykırı bir film, iyi oyunculuk izlemek isteyenler beri gelsin.