Milli içkimiz rakı, sofra kültürüyle diğer içkilerden ayrılır. Dostlarla çevrelenmiş masada soğuk-sıcak, çeşit türlüsünden meze bulunur. Distile bir içki olarak, fermente içkilere -bira, şarap gibi- oranla çok daha yüksek alkol oranına sahip olması, alkolün acıktırıcı etkisiyle rakıya eşlik edecek yiyecekleri de ön plana çıkarır. Bu nedenle rakı kültürü, tarih boyunca özellikle mezeler üzerinde yükselmiştir. Meyhane kültürü ise rakının mezeyle sunumunu temel alan, Osmanlı’dan günümüze ulaşmış bir içki anlayışımızdır.
Mezenin varlığı, rakının daha yavaş içilmesini sağladığı için önemlidir. Meze tercihi damak tadının yanı sıra bölgesel alışkanlıklara göre de değişir. Bana göre sofrada mutlaka fava olmalıdır.
Fava
Malzemeler:
- 250 gr kuru bakla
- 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 2 su bardağı sıcak su
- Süslemek için dereotu
- Tuz
Yapılışı:
Kuru baklayı, yaklaşık 12 saat tuzlu suda bekletin. Soğanı diş diş doğrayın. Sarımsakları da onlarla aynı boyda kesin. Zeytinyağını tencerede kızdırın. Ocağın altını en kısığa getirip soğan ve sarımsakları arada karıştırarak kavurun. Bu işlem yaklaşık 7-10 dakika sürecek ve soğanların içindeki şeker ortaya çıkacak.
Baklaların suyunu süzün ve kabaca yıkayın, soğanlara ekleyin. Üzerine damak tadınıza uygun miktarda tuz ile suyu ekleyin. Tüm malzemeyi harmanlayın ve su kaynayana kadar orta ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin. Baklalar yumuşamaya yakın tencerenin dibinin tutma ihtimali var. Bu nedenle baklalar tamamen yumuşayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Sonra ocağı kapatıp el blendırı ile homojenize kıvam alana kadar öğütün.
Orta boydaki cam bir kaba streç film kaplayın. Üzerine favayı dökün. Kabı sağa sola sallayıp her yanının aynı kalınlıkta olmasını sağlayın. 1 saat kadar dışarıda bekletin. Sonra buzdolabında 3-4 saat dinlenmeye alın. Servis edeceğiniz zaman baklava dilimi şeklinde kesin. Üzerlerine dereotu serpin.