Papaz ve mürdüm eriği, can erik… Çocukluğumda bol bol tükettiğim erikler bunlar. İkamet ettiğimiz yerdeki papaz eriği ağaçlarıyla, memleketimizdeki bağın can erikleri gözümü ve midemi doldurdu demek ki. Çok fazla tüketmenin verdiği mide ağrıları, bağırsak hareketlilikleri çocukluğumun hoş anıları arasındaki yerini aldı. Şimdilerde alış verişe çıktığımda erik almak nadiren aklıma geliyor. Mürdüm eriklerine gidiyor elim ancak, o buruk tatlarını, diriliklerini severim.
Evde meyve suyu yapmak içinse genelde vişneyi tercih ederim. Şeftali, kayısı, elma suyu filan yapmaya yeltenmem. E vişne mevsimini bekleyemeyeceğime göre dolaptaki papaz eriklerine kırmızıları ekleyerek değerlendirmekte fayda var diye düşündüm. Çubuk tarçın ilavesiyle lohusa şerbetini andıran doğal mı doğal, nefis bir meyve suyu çıktı ortaya. Sevenler malzemelere 2-3 karanfil tanesi ilave edebilirler.
Doğal Erik Suyu
Malzemeler:
- 1 kg kırmızı erik
- 1 çubuk tarçın
- ¾ su bardağı toz şeker
- Su
Yapılışı:
Erikleri yıkayıp varsa üzerlerindeki sapları ayıklayın. Çelik tencereye koyup üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin. Çubuk tarçını da tencereye alıp harlı ateş üstüne oturtun. Su kaynadığında ateşi kısın ve erikler yumuşayıncaya, çekirdeklerinden rahatça çıkıncaya dek pişirin. Pişme sırasında üzerinde köpükler oluşacak onları üzerinden alıp atın.
Bu arada ¾ su bardağı toz şeker ile aynı ölçüdeki suyu küçük bir tencereye alın, ateş üstüne koyun. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Erik suyunu süzün, çubuk tarçını çıkarın. Erikleri süzgeç üstünde elinizle mıncıklayarak, arada üzerine erik suyu dökerek son posası ve çekirdekleri kalana kadar işlemden geçirin. Kalan çekirdekli posayı mümkünse toprağın 10 cm altına gömün. %50 ağaç olma ihtimalini göz ardı etmemek lazım.
Erik suyu ile şerbeti bir araya getirmenin zamanı geldi. Geniş bir kapta karıştırın. Sonra da şeker ölçüsünü dikkate alarak damak tadınıza uygun miktarda su ekleyerek seyreltin. Dolapta soğuttuktan sonra ikram edin.