Kayınvalidemden öğrendiğim tariflerden biri. Kalecikliler sık sık tüketirlermiş. Tadına bayıldım ve işkembeden sonra ikinci favori çorbam oldu. İçindeki çemen elbette keskin bir koku veriyor. Hatta 1 tatlı kaşığından fazla kullanmamak gerekiyor ki çorbanın tadı acımsı, kekremsi olmasın.
Çemen deyip duruyorum, bu pastırmanın etrafındaki macun kıvamlı çemen değil ama. Çemen otu bitkisinin tohumlarının kurutulmasıyla elde edilen tozunu kullanıyoruz çorbada. O macun da bu tozun salça, sarımsak ve kırmızı biberle karıştırılmasıyla elde ediliyor en nihayetinde. Tirit ise mümkünse ekşi mayalı köy ekmeğinin parçalara bölünüp kızartılmış hali.
Tiritli Çemen Çorbası
Malzemeler (6 kişilik)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 150 gram kıyma
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 diş sarımsak
- Pul biber
- Tuz
- 5 su bardağı + 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı çemen
- 2 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- Üzerine tereyağı-Kırmızı toz biber
Yapılışı:
Tereyağını tencerede eritin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekinceye dek karıştırarak pişirin. Yumurtayı içine kırıp harmanlayın. Az tuz ile dövdüğünüz sarımsakları ve domates salçasını tencereye alıp 1-2 dakika kadar kavurun. Pul biber, damak tadınıza uygun miktarda tuz ve 5 su bardağı sıcak su ilave edin.
Çorba kısık ateşte kaynamaya alınmışken bir kasede un ve çemeni bir araya getirin. Üzerine 1 çay bardağı soğuk suyu azar azar dökerek çırpın. Boza kıvamında olsun. Ardından çorbanın içinden azar azar su alarak karıştırın ve böylece unlu çemenin çorba ısısına gelmesini sağlayın. Kasenin içindekileri bu kez tenceredeki çorbaya ip gibi sızdırın. Su tekrar kaynayana kadar sürekli karıştırın. Sonra kısık ateşe alıp arada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Ocaktan almadan önce kıyılmış maydanozları ilave edin.
Servis için tereyağını tavada kızdırın. Toz kırmızı biber ekleyip tavayı sağa sola sallayarak 1 dakika kadar pişirin. Çorbayı kaselere paylaştırdıktan sonra üzerine bu sosu gezdirin.