Bayramlar eskiden güzelmiş bize, bana ve aileme yani. Çok vefalı olduğumu ve çekirdek ailem dışında akraba gezdiğimi pek söyleyemeyeceğim. Ama bayramlarda illaki ailemle olmak isterim. Bayram namazından gelen beyleri, bayramlıklarımızı giymiş ve kahvaltı sofrasını hazırlamış olarak karşılardık. Bayramlaşıp güle oynaya kahvaltı ederdik. Bir de televizyonda, o zamanlar TRT’de oyun havaları, kıvrak Türk Sanat Müziği eserleri çalardı, annemle karşılıklı geçip oynadığımız bile olurdu misafirleri beklerken. Komşu çocuklarla sokakta buluşup bayramlıklarımızı gösterirdik birbirimize. Benim gibi annesi terzi olanların lüksü vardı, her güne ayrı kıyafet giyebilirdik.
Şimdiyse ne bayram temizliği yapıyorum ne de tatlı pişiriyorum. Bayramları kabristanda, bir de hapishanede karşılıyoruz. Büyüklerimiz birer birer gitmeye başladı, bir de darbeci abimiz var. Gerçek adalet yerini bulduğunda bayram edecek gönlüm yeniden.
Geçen yıllarda olduğu gibi yine bayramın son günü ihtiyatlı olmak adına pişirdim sultan tatlısını. Görünüşü çok albenili geldi bana. Diğer yandan eşim burun kıvırıp “Nasıl görüntüsü var bunun?” dediğinde farklı bir gözle baktım. İki günlük sakalı çıkmış yüz gibi duruyor bir yandan da. Aman midenizi kaldırmayayım! Gayet lezzetli bir tatlı, haşhaşlar muzipçe çıtırdıyor. Ancak şekerpare kadar sert kıvamı olmadığından, şerbet kurabiyeleri yumuşatıyor, çok da bekletmeye gelmiyor.
Sultan Tatlısı
Malzemeler (32 adet)
- 2,5-3 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- ½ su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 250 gram margarin
- 2 yumurta
- 1 portakal kabuğu rendesi
Şerbeti için
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- 2-3 karanfil tanesi
- Yarım limonun suyu
Süsleme için
- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 32 adet yarım ceviz
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurtanın akı
Yapılışı:
Şerbet hazırlanıp soğumaya alınacağı için önce onun hazırlığıyla başlanıyor. Su ve toz şekeri tencereye alıp harlı ateşte kaynatın. Arada karıştırın ki şeker erisin. Kaynadığında limon suyunu ve karanfil tanelerini ekleyip 5 dakika kadar daha pişirin. Ardından soğuyabileceği bir mekanda beklemeye alın.
2,5 bardak unu, pudra şekerini, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek yoğurma kabına alın. İrmiği ilave edin, yumurtaları kırın, oda sıcaklığındaki margarini ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. Hamuru yoğurun. Ele yapışır durumdaysa kalan, elenmiş yarım bardak unu da ilave edin.
Fırınınızı 180 derecede ısınmaya alın. Tepsiye yapışmaz kağıt serin. Birer kase içine süt ve haşhaşı koyun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avuçlarınız içinde yuvarlayarak ve sonra hafifçe bastırarak kurabiye görünümü verin. Kurabiyeyi süte batırın, sonra da haşhaşa bulayın, tepsiye en az birer cm aralıklarla dizin. Yaklaşık 32 kurabiye elde edeceksiniz.
Yumurta akını bir kaba alın. Yarım cevizleri önce yumurta akına batırın -altının bulanması yeterli- kurabiyelerin üstüne yerleştirin, hafifçe bastırın. Tepsiyi fırına alın. 20-25 dakikada pişecekler. Yumurta sarısı sürülmediği için üstleri kızarmayacak. Tepsiyi hafifçe salladığınızda tabandan rahatça ayrılıyorlarsa pişmişlerdir.
Kurabiyeleri 5 dakika fırın tepsisinde dinlendirin. Şerbetlendiğinde bekleteceğiniz kap ayrı ise ona dizin. İçindeki karanfil tanelerini çıkardığınız şerbeti kepçe kepçe sıcak kurabiyelerin üstüne dökün. Tüm şerbet bittikten sonraki yarım saat içinde arada kenarlarda biriken şerbeti kaşıkla kurabiyelerin üzerine paylaştırın. Yaklaşık 2 saat beklettikten sonra servis edin.