Geçen ay bir haber gündemi kısa süreli meşgul etmişti. Gerçi Türkiye’de hangi olay uzun süreli gündemde kalıyor ki! Bilmem kaç kuşak sonraki torunlarımızın geleceğini olumsuz yönde etkileyen konuları bile kanıksar hale geliyoruz. Şu doğalgaza, elektriğe, sigaraya, alkole gelen güncellemeleri de unuturuz, kömür ve makarna dağıtanlar kapımıza dayandığında. Önce bağımlı hale getiriyorlar, sonra yardım ediyorlar, minnettar olmamızı bekliyorlar. Yarabbi şükür milletim!
Habere gelirsek; Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB), olağan toplantılarından birinde “sigara böreği”nin adını değerlendirmeye almış. “Kalem”, “sarma” ve “parmak” tanımları oylanmış “kalem böreği” olarak değiştirilmesi konusunda öneri kararı alınmış. Birlik, hedeflerini; genç nesillerin sigaraya başlamasını engellemek olarak açıklıyor. Bu kararla gelecek nesillere sigaranın zararları konusunda somut bir şey bırakmış olacaklarını iddia ediyorlar. Sağolsunlar, konu üzerine kafa yormuşlar. Ancaaak, merak ediyorum, acaba bu oylamaya katılanların kaçı sigara içmiyor? İçenlerden çocuğunun görmemesi için sakınanlar var mı? Kaçı, oğulları sünnet törenlerinde erkekliğe ilk adımı attıklarında, bir de sigara içerek bunu kutladıklarında engel oluyor?
Çocukluğumda sigarayla ilgili yasaklar yoktu. Samsun, Maltepe ve Gelincik sigaralarının püfür püfür içildiği zamanlarda yetiştim. Hatta evlerde konuklara ikram edilmek üzere birkaç çeşit sigara bulundurulur, şık şekerliklerin içine dizilirlerdi. Sigara kutusu koleksiyonları yapılır, kartona yapıştırılıp duvarda sergilenirdi. Sigara böreklerini parmaklarımın arasına alıp büyüklerimi taklit ederek içiyormuş gibi yaptığımı da hatırlıyorum.
Bir bakış açısıyla Sahrap Hanım’ın (Soysal) dediği gibi, yüzyıllardır “sigara böreği” olarak anılan böreğin isminin değişmesinin amaca hizmet etmeyeceğini düşünebiliriz. Diğer bakış açısıyla yeni nesillere kötü alışkanlıklar bırakmamak için çağrışım yapacak konuları bile hafızamızdan silmeye hazır olabiliriz . Tek ki onlar sağlıklı nesiller olarak büyüsün.
Hadi diyelim, “sigara böreği” bundan böyle “kalem böreği” olarak anılsın. Hani sigara kötü çağrışım yapacaktı ya, kalem de iyi çağrışım yapsın, eğitimi, gelişimi temsil etsin. Öyleyse kızlar da okutulsun, meslek edinsin, ellerine ekmek almaları sağlansın, ayakları üzerinde durabilsinler, çocukları, geçimleri için koca dayağına katlanmak zorunda kalmasınlar. Sakarya’da, boşanmaya çalıştığı kocasını şikayet etmek üzere gittiği karakol çıkışında polislerin gözü önünde kocasından, yetmez, kayınbiraderinden de dayak yiyen kadınlar olmasın.
Can boğazdan gelir ya, bunun üzerine bu börek yenilir mi dersiniz? Üzgünüm, bana kokusuyla bile mutluluk veren sigara böreğini böyle sunduğuma. Ha bu arada bu börekler 10-12’si bir arada paketlenip dondurucu da saklanabiliyor. Dışarıda 5-10 dakika bekletildiğinde çözülüyor ve kısa sürede ikramlık olarak sunulabiliyor.
Malzemeler:
- 3 hazır yufka
- 75 gr beyaz peynir
- 75 gr lor
- 75 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 yumurta
- Kızartma için 1 su bardağı ayçiçeği yağı
Yapılışı:
Yufkanın birini tezgahın üstünde tamamen açıp 16 üçgen parçaya kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. İç harç için beyaz peyniri ve loru çatalla ezip ufalayın. Kaşar peynirini ve yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
Yufkaları sarmadan önce yanınızda çay tabağı içinde su hazır edin. Yufkaların geniş tarafına 1 yemek kaşığı kadar iç harcı koyun. Yanları malzemenin üstüne gelecek şekilde katlayın ve rulo şeklinde sarın. Ucunun açılmaması için suya daldırıp çıkarın ve böreğin gövdesine yapıştırın. Tüm yufkaları aynı işlemle sarın.
Yapışmaz tavaya yağı koyup iyice kızdırın. Börekleri sıkışık olmayacak şekilde yağa atın. Arkalı önlü kızartın. Bir süre havlu kağıt üzerinde bekletip fazla yağını alın ve ikram edin.