Kurban Bayramları’nda kesim yapıldıktan hemen sonra ilk parçaların eve gelişini ve kavurma yaptığımızı hatırlıyorum. Güzel kokmasına kokardı da lezzetsiz ve lastik gibi olurdu. O günlerden bu yana medyada sağlıklı beslenmeyle ilgili konulara daha fazla yer veriliyor. Hiç değilse bir ikisi kulağımıza çalınıyor. Artık etin kesildiği gün içinde tüketilmemesi gerektiğini biliyoruz da uyan kim!
Çamlıca Universal Hastanesi Diyetisyeni Samet Yağlı’nın verdiği bilgilere göre; yaklaşık beş saat oda sıcaklığında kalması gereken et, ardından 24 saat buzdolabında bekletilmeli. Ölüm sertliği denilen (Rigor Mortis) halin geçmesi bu süre zarfında gerçekleşiyor. Kesilir kesilmez tüketilen etler hem daha lezzetsiz, hem de mide bağırsak problemlerine yol açabilecek nitelikte.
İhtiyaç sahiplerine, konu komşuya dağıtıyoruz da kendimize kalan bölümünü nasıl saklıyoruz? Et buzdolabında en fazla üç gün, buzlukta bir hafta, derin dondurucularda ise üç aya kadar bekletilebilir. Çözüldükten sonra etleri tekrar soğutucuya koymamalı çünkü besin zehirlenmelerine yol açabilir.
Sayın Yağlı iyi demiş güzel demiş ama uyulacağını sanmadığım, yararlı bulduğum diğer önerileri de şöyle: “Bayram gününde yaklaşık 4-5 köfte büyüklüğünde et tüketilmesi yeterli olacaktır. Et yemeklerinin yanında bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklediğiniz salatanın da bulunması o öğünü dengeli hale getirecektir. Yemek pişirirken kavurma, kızartma gibi mide asidini artıracak yöntemler yerine, haşlama, fırın veya ızgara gibi sağlıklı yöntemler uygulanmalıdır.”
Kuvvetle muhtemel, etti, tatlıydı derken hazımsızlık çekeceksiniz. O zaman zencefil, papatya, tarçın, limon kabuğu ve taze naneden birer tutamı suya koyup 8-10 dakika demlendiriyorsunuz, afiyetle içiyorsunuz.
Misafirliğe gideceğimiz yer yakınsa yürümek, uzaksa da eve 5-10 dakika uzaklıktaki bir yere park edip yürüme fırsatı yaratmak lazım. Eee her şey sağlıklı, huzurlu ve ağız tadıyla bayram yaşamak için.
Kurban Bayramımız Kutlu Olsun!