Türk tüketicisini 80’li yıllarda ilk defa çöp torbasıyla tanıştıran Koroplast, geçtiğimiz günlerde MSA Mutfak Akademisi’nde bir etkinlik düzenleyerek küçük mutfak sırlarını açıkladı. Yemek danışmanı ve yazarı Sedef İybar ile CNNTürk’te “Arda’nın Mutfağı” programını hazırlayıp sunan yemek uzmanı Arda Türkmen’in katkısıyla bu sırların faydalarını birlikte gördük. Streç filme sararak mozaik pasta, pişirme kağıdında somon balığı ve fırın torbasında kuzu incik hazırladık. Kendi buharında pişen yemeklerin tadına doyum olmadı.
Belki bir kısmınız hatırlar. Streç film hayatımıza girmeden önce annem naylondan dikilmiş boneler kullanırdı. Şeffaf naylon üzerinde çeşit renkte desenler basılıdır, kenarları lastikle büzülmüştür, boy boydur. Kalan yemeği aktardığımız tavanın üstüne, zeytinyağlılarımızı sergilediğimiz borcamlara geçiriverirdik. Yemek bulaşır, deterjanla temizlenir filan. Anımsadıkça hem komik geliyor hem de tüylerim ürperiyor. Sevmezdim onları, hijyenik bulmazdım. Streç film kullanmaya başladığımızda huzura erdim. Yapışan parçayı gövdeden ayırmayı, mutfak bıçağıyla kesmeyi akıl ettikten sonra mutfaktan öte ahbaplıklarımız da oldu.
Özellikle alüminyum folyo ve streç film elimin altında her daim olan ürünler. Bunları kullanırken bazı konulara dikkat etmemiz gerekiyor ki sağlığımızdan olmayalım:*
Alüminyum folyoyu, koruma amaçlı olarak kullanmak yani yiyeceği folyoya sarıp buzdolabına koymak sağlıklı. Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekir. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık v.s yiyeceği alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmek sakıncalı. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir. Alüminyum metal çözünerek gıdaya karışır. Bu da vücutta metal birikimine sebebiyet verir. Alüminyum folyo ile pişirme yapmak zorunda değiliz, sağlıklı bir alternatifi var; yağlı pişirme kağıdı.
Streç film plastik bir malzeme olduğu için dikkatli kullanılmalı. Özellikle sıcak yiyeceklerin saklanmasında kullanılmamalı. Çünkü ısı ile temasında çok çabuk erir ve plastikteki zararlı kimyasal maddeler yiyeceklere, oradan da insan vücuduna geçer. Ayrıca yemeklere karışmaması için ısıtma-pişirme esnasında kaplarda ve gıdaların iç yüzeylerinde kesinlikle bulunmaması gerekir. Koroplast streç filmin üzerinde yazdığı gibi, gıdaları streç film ile fırın ve mikrodalga fırına koymamalı. Bu dakikada mikrodalga fırında yemek ısıtırken veya pişirirken üzerini streç film ile kapattığım geliyor aklıma. Birilerinin verdiği akla uyuyorum tabii. Demek yanlış yapıyormuşum. Milkrodalgayı doğru kullanabilmek için araştırmalarım sürecek, sizi de bilgilendireceğim.
Çöp torbasını, buzdolabı poşetini, kilitli buzdolabı poşetini, streç filmi, alüminyum folyoyu, fırın torbasını, mikrodalga pişirme torbasını, yağlı pişirme kağıdını kullanımımıza sunan Koroplast, hayatı kolaylaştıran sırları tekrar gün yüzüne çıkardı. Sedef İybar ve Arda Türkmen ile bir araya geldiğimiz etkinlikte yemeklerin pişmesini beklerken bakın neler konuştuk:
- Tavuk veya et suyunu buz torbalarına doldurarak dipfrize atabiliriz. İşte bulyon tabletleri.
- Evde pudra şekeri bittiğinde toz şekeri torbaya koyup anneannemden yadigar ağır havanımla üstüne vururdum. Daha kolay bir yöntem varmış; şekeri pişirme kağıdı arasına koyup üzerinden sıcak ütü gezdirecekmişiz.
- Sert avokadolardan mı seçtik, yumuşaması için bir yöntem var; buzdolabı poşetini pirinçle doldurun, avokadoyu da ortasına yerleştirin. Kivilerde de aynı sorunla karşılaşabiliriz. Sert mizaçlı kivilerinizi buzdolabı poşetine koyun, olgun bir elma veya armudu da arkadaş olarak yanına yerleştirin. Onlar sabaha kadar buzdolabında sohbet ededursunlar, uyandığınızda göreceksiniz ki kivilerin sertliğinden eser kalmamış.
- Közlediğimiz biberleri kabuklarından ayırmak pek zordur. Kolayı var; sıcakken bir kaseye koyup üzerine streç film sarın. Soğuduğunda kolayca soyabileceksiniz.
- Şimdi aktaracağım yöntemi balık tavalarım için uygulayacağım, bakalım ne sonuç verecek? Fırında pişirdiğimiz balığın kokusu tepsiden çıkmıyorsa, onu alüminyun folyo ile sarın. Üstüne tarçın serpip fırını 15 dakika çalıştırın.
- Bayat ekmekleri değerlendirmek çok önemli. İşte bir yöntem; ekmekleri nemlendirin, fırın torbasına koyup fırında ısıtın, tazecik olacaklar.
* Kaynak