Bamyaya Ansiklopedik Bakış

Bamya, Türk Mutfağı’nın yanı sıra Hint, Japon, Çin ve Amerika gibi farklı kültürlere ait mutfaklarda kullanılan bir sebze. Yaş ve kuru olarak tüketilebiliyor. Yüksek lif oranına sahip bamya, olgunlaştıkça kartlaştığından tazeyken toplanıyor ve tüketiliyor. Çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilen bamyaların güneş altında bekletilmesiyle kuru bamya elde ediliyor.

Afrika kökenli bamya, Ege ve Marmara başta olmak üzere kuzey bölgeler haricinde tüm Türkiye’de yetiştiriliyor. Amasya (çiçek), sultani, Bornova (manikürlü, kınalı) ve Balıkesir (tombul) bamya çeşitleri bulunuyor.

Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen çiçek bamyası, açık yeşil renkli ve küçük meyveli. Çok küçük toplanan çiçek bamyasının büyüklüğü yaklaşık1 cm. Genellikle kurutmalık olarak kullanılıyor.

Marmara ve Ege bölgelerinden yaygın olarak yetiştirilen sultani bamya, koyu yeşil renkli ve beşgen köşeli. Eti yumuşak ve çok lezzetli, sofralık bir çeşit.

Ege bölgesinde yetiştirilen Bornova bamyası sofralık ve sümüksü yapı oluşturmaması nedeniyle konserveliktir. En belirgin özelliği, sapın bağlantı kısmının mor olmasıdır. Beş köşeli, etli ve çok lezzetlidir.

Çok kısa, şişkin, ucu küt olduğu için tombul bamya olarak nitelendirilen Balıkesir bamyası, altı köşelidir. Taze tüketime uygundur, aynı zamanda konservesi de yapılabilir. Ancak çok çekirdeklidir.

 

 

Kaynak

 

İzleyiciler