Hakkımızda Hayırlısı Neyse O Olsun!

“Helva”, tatlı anlamına gelen Arapça bir sözcük. Adı Arapça’dan da gelse, Müslüman Türklerin geleneksel tatlısı. Yalnızca Sarayın ve İstanbul’un değil, tüm İmparatorluğun, tüm toplumsal kesimlerin ve tüm zamanların tatlısı olan helva, ayrıca törensel bir anlam da taşıyor.

İlk kez 13. yüzyılda, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin yazılarında sözü edilen “Helva Töreni”, zamanla localar arasında yaygınlaşmış ve 15. yüzyılda loncaya kabul töreninin bir parçası olmuş. Helva toplantıları, zamanla törensel özelliklerini yitirmiş ve giderek varlıklı kentli erkeklerin, uzun kış gecelerinin bir eğlencesi haline gelmiş. Kış geceleri beş-on kişi evlerde bir araya gelerek hem sohbet eder, hem de helva ve daha pek çok tatlı ve tuzlu yiyeceklerle damaklarını tatlandırırlarmış.

Günümüzde helvanın törensel bir anlamı olduğunu hatırlatan bazı adetlerimiz var: Ölülerin ruhları için helva pişirip dağıtıyoruz. Kandillerde yapıp konu komşuyla paylaşıyoruz. Mevlütlerin ardından ikram ediyoruz.

İrmik helvası yapıp tarifini paylaşma sebebim, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum. Aklımızın başımıza gelmesi, birilerinin oyununa alet olmamamız, oy verme görevimizin önemini anlamamız, sandık başında birilerine ders vermemiz için Allah’a dua ediyorum… Hakkımızda hayırlısı neyse o olsun… Amin!

İrmik Helvası
Malzemeler:
1,5 su bardağı irmik,
125 gr margarin,
2 yemek kaşığı çam fıstığı,
1 su bardağıve 2 yemek kaşığı şeker,
1 su bardağı su,
1 su bardağı süt,
Üstü için tarçın

Yapılışı:
Çelik bir tencerede margarini eritin. İrmiği ekleyip en kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. 15 dakika kadar sonra çam fıstıklarını ekleyip kavurmaya devam edin. 10 dakika sonra şekeri, suyu ve sütü ekleyip karıştırın. Tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte 15 dakika kadar suyunu çekmesini sağlayın.

2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip helvayı karıştırın. Tencerenin ağzını kağıt havlu veya temiz bir bezle örtüp kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Servis ederken arzu ederseniz üzerine tarçın serpin.

İzleyiciler