Güllüoğlu, Angara’ya bizden bir süre sonra taşındı. Onlar yeni yerlerde yeni hayatlar kurmada tecrübeliler. Dile kolay 3 kıtadaki 6 ülkede 30 şubeleriyle Dünya’ya Türk baklavasını yediriyorlar. Angaralılar da yesinler diye en büyük şubelerini Ankara Ümitköy’de açtılar. Ostim’deki şubeleri de hala faaliyette.
4 bin metrekarelik açık ve kapalı alanda hizmet veren, 500 kişilik oturma kapasitesine sahip mekan, kebap konseptli 3 şubeden biri olma özelliğini de taşıyor. 100 kişilik deneyimli ekibiyle hizmet veren Ümitköy Güllüoğlu, başta Antep yöresi olmak üzere yerli ve Dünya Mutfaklarından lezzetler sunuyor.
Geçtiğimiz günlerde düzenledikleri blogger etkinliğinde mutfaklarını açtılar ve içli köfteye ilişkin lezzet sırlarını paylaştılar. O mutfakta menüdeki onca çeşit nasıl hazırlanıyor şaşarsınız. Yemek programlarının ve yarışmalarının da etkisiyle olacak şeflik, aşçılık popüler meslekler arasında girdi. Diğer mutfakların da Güllüoğlu’nunkinden farklı olacağını sanmıyorum, gri, metalik profesyonel mutfak işte. O nefis lezzetler, sunumlar buralardan nasıl çıkıyor hala anlayabilmiş değilim. Son iş yerimde masam ceviz ağacına bakan pencere önündeydi, bakar ferahlardım. Allah kolaylık versin mutfak çalışanlarına.
Etkinlik öncesi, yeni açıldıkları dönemde uğramıştık Defne Bebek ile. Gayet güler yüzlü, ilgili ekipleri var. Bebek sandalyeleri son moda, bebek bakımı yapabileceğiniz alan da bulunuyor. Gayet büyük bir çocuk oyun alanları mevcut.
Ankara’da maalesef AVM’lere gitmek gezmekten sayılıyor. Parkların, Kale’nin, Sakarya Caddesi ve Tunalı’nın hakkını verenleri ayrı tutuyorum. Pazar günleri dışarıda kahvaltı yapmak yeni yeni edinilen bir alışkanlık anladığım kadarıyla. Ümitköy Güllüoğlu, 150 çeşitten oluşan brunchı ile oldukça iddialı. Doğrusu çok yakınındaki Liva Pastanesi’nden çok daha iyi olacağına eminim. Sözü gelmişken Liva Pastaneleri’ne olan bu anlamsız tutkuyu anlamış değilim.
Pastane bölümü şubenin hemen girişinde. Gözüm baklavalardansa lokumlarda. Kırk yılın bir başı canım çeker de fıstıklı dürüm veya sütlü Nuriye yerim. Güllüoğlu’nun online sipariş sitesini gezerken baklavanın iyisini anlamak için ipuçları paylaştıklarını gördüm. Duyularımızla test edecekmişiz.
Baklavanın iyisi nasıl anlaşılır?
Görme; iyi baklava daha vitrinde, tepside kendisini belli eder. İyi pişmiş baklavanın rengi altın sarısına çalar. Eski ustalar buna 24 ayar altın rengi der. Ayrıca baklava diri görünmeli, iştah çekmelidir. Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse, baklavanın ağır çekmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. İyi baklavada şerbet kararında olmalı, baklavayı hem kilo olarak hem tat olarak ağırlaştırmamalıdır.
İşitme; iyi bir baklavaya çatal batırıldığında bir hışırtı duyulur. Bu, yufkanın ince açıldığına ve baklavanın iyi piştiğine işarettir. Yufkası ne kadar ince açılmışsa baklava o kadar iyi olur.
Koku; baklava ağza yaklaştırıldığında, buruna mis gibi sade tereyağı, harç olarak kullanılan ceviz veya fıstığın kokusu gelir. İyi baklava her şeyden önce iyi hammaddeden oluşur.
Tatma ve dokunma; aslen baklavanın iyisi kötüsü yenmesi sırasında belli olur. İyi baklava ağızda dağılır, damakta eşsiz bir tat bırakır, mideye dokunmaz.
Ümitköy Güllüoğlu
Tel: 0312 236 41 30
Adres: Ümit Mah. 2432 Sok.No:44/A Yenimahalle-Ankara