Malum Ramazan olunca ana haber bültenlerinde de sık sık yemek tarifi verildiğini görüyoruz. Geleneksel Ramazan yemeklerini ustalarına soruyorlar, onlar da sırlarını açıklıyorlar. Geçtiğimiz günlerde yine bir ana haber bülteninde, Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü güllaç tarifi verdi.
İyi ve lezzetli güllaç yapmak için öncelikle kaliteli malzemelerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Güllü, ”İyi bir güllaç yaprağı, arkadan gelen ışığı geçirmeli, parlak ve beyaz olmalı, kıvırdığınızda esnememeli, kırılgan yapıda olmalı” dedi. Yaprakların kenarları ile orta kısmının eşit kalınlıkta olmasının da önemine değinen Güllü, kalın açılmış güllaç yapraklarının ağza hoş gelmediğini, güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için bol süt kullanılmasının olumlu sonuç vereceğini belirtti.
Güllacı hepimiz soğuk tüketiyoruz, peki ne kadar süreyle saklayabiliriz bunu biliyor musunuz? Buzdolabında 1 gün, ancak ceviz içi kullanarak hazırladıksak günlük tüketmeliyiz. Güllacın bayat olup olmadığını da koku ve renginden anlayabiliriz. Ekşimsi ve acımsı süt kokusu alınan ve sarımsı renkle kuruluk olan güllacın bayatlamış demektir.
Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü’nün verdiği tarifi denedim ve sonuçtam memnun kaldım, tavsiye ederim.
Güllaç
Malzemeler (6 kişilik)
- 10 güllaç yufkası,
- 2 kilogram süt,
- Tercihe göre ortalama 500 gram toz şeker
- Tercihe göre 2-3 yemek kaşığı kadar gül suyu
- 250 gram ince çekilmiş fındık veya ceviz
- 100 gram pudra şekeri
- 100 gram Hindistan cevizi
- 100 gram çekilmiş fıstık içi
Yapılışı:
Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın. Şeker ve gül suyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştın. Tarifte 500 gr şeker deniyor ancak ben çok tatlı sevmediğimden 300 gr kullandım, yeterli oldu. El yakmayacak sıcaklıktaki sütün bir bölümünü güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsinin içine koyun.
Yaprakları, teker teker, içi süt dolu kapta hafif yumuşayıncaya dek bekletin. Islanan güllaç yapraklarını, sütlü sütlü alarak bir başka tepsiye sermeye başlayın. Güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin.
5 yaprak yufka dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, Hindistan cevizi ve pudra şekerinden oluşan karışımı (ya da tercihe göre ceviz içinden oluşan karışım) bolca serpin. Kalan 5 güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin. Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin.
Artan sütü, yaprakların üstüne ilave edin ve yapraklar sütü iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince Hindistan cevizi, Antep fıstığı, çekilmiş fındık ve kiraz şekeriyle süsleme yapabilirsiniz. Bizim evde vişne hoşafı taneleri vardı, sularını iyice süzüp onları kullandım. Nar, muz, kivi meyvelerle de süsleme yapabilirsiniz.