Badem, erik ve kayısı ağaçlarının henüz olgunlaşmamış meyvelerine çağla deniyor. Geçen haftadan bu yana çağlalara Ankara’da sık rastlar olduk. Hatta bu hafta sonu zeytinyağlı için badem çağlası alırken kayısı çağlaları da kızım Defne’nin ilgisini çekti. Semt pazarını gezerken kemire kemire yedi. İri olanlarındaki kayısı rayihası hissedilir düzeydeydi. Badem çağlasını çiğ yediğimde bu yıl da bir mana bulamadım.
Yeşil domatesin zeytinyağlısına bayıldığımdan, sebze veya meyveleri olgunlaşmamış halleriyle yemekte kullanmaya uzak değilim. Bu sebeple çağlanın zeytinyağlısını pişirmeyi de hemen benimseyiverdim, mana arayışım sürüyor gördüğünüz gibi 🙂 Geçen yıl Belmek yemek kursuna giderken yapacaktık mevsimini kaçırmıştık kısmet bu güne imiş.
Pişirme mantığı zeytinyağlı bakla ile hemen hemen aynı. Hatta yerken dokusu benzer, lezzeti farklı, ekşimsi. Malzemelerden limon kabuğunu keyfe keder kullanabilirsiniz. Diyet yapan, glutensiz beslenen varsa unu çıkarabilir. O zaman sosu duru olur.
Zeytinyağlı Çağla
Malzemeler:
- 500 gr çağla
- Yarım demet dereotu
- Yarım limonun kabuğu ve suyu
- 1 orta boy kuru soğan
- 5 dal taze sarımsak
- 1 çay bardağı (90 gr) zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 silme yemek kaşığı un
- Su
- Tuz
Yapılışı:
Yarım limonun kabuğunu ince rende ile sadece sarı bölümünü alacak şekilde rendeleyin kenara ayırın. Bir kaba 5 bardak su koyun, içine yarım limonu sıkın.
Çağlaları yıkayın. Tepelerinde, dalıyla bağlantıları olan bölümlerinde minik bir parça olabilir, koparın. Her birini ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın, limonlu suda beklemeye alın.
Kuru soğanı iri diş boyutunda kıyın. Taze sarımsakları çağlalar ile aynı boyda kesin. Soğanı zeytinyağının yarısı ile tencerede kavurun. Bu işlemi soğanlar saydamlaşana dek kısık ateşte yaparsanız soğanın içindeki şeker de açığa çıkma fırsatı bulur.
Sudan çıkaracağınız çağlalar ile sarımsakları da tencereye alın ve 5 dakika kısık ateş üstünde kavurun. Çağlaların beklediği limonlu sudan iki kepçeyi kaseye alıp unu içine ekleyin. Topaksız olana dek çırpın. Bu suyu tencereye dökün. Çağlaların üstünü tamamen suyla kapamak gerekir, bu nedenle biraz da içme suyu ilave edin. Limon kabuğu rendesini, şekeri ve damak tadınıza uygun miktardaki tuzu (ortalama 1 tatlı kaşığı olabilir) serpiştirin, hepsini harmanlayın.
Yemek suyu kaynayana dek orta, sonra kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak çağlalar yumuşayana dek pişirin. Yaklaşık 30 dakika sürebilir. Ocaktan aldığınız yemeğin üstüne ince kıydığınız dereotlarını serpiştirin, karıştırın. Yemek soğuduğunda servis tabağına almadan önce kalan zeytinyağını üstüne dökün, harmanlayın. Böylece parlak ve zeytinyağı lezzetini daha fazla hissedeceğiniz bir yemeğiniz olacak.