Türkiye, OECD’ye üye ülkeler arasında çocuk yoksulluğu ve yetersiz beslenmenin en fazla yaşandığı 3. ülke. TÜİK verilerine göre ülkemizde 15 yaşından küçük çocukların dörtte birinden fazlası -ki bu 5 milyonu aşkın çocuk demek- gıda konusunda yoksunluk yaşıyor.
“İyi Beslenmek, İyi Gelecek”, işte bu soruna çözüm arayan Sana’nın, TOÇEV ve MEB Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın desteğiyle başlattığı proje. Gönül hedefi Türkiye’de yeterli ve dengeli beslenmeyen binlerce çocuğa ulaşmak olan projenin sözcülüğünü Hülya Koçyiğit üstleniyor.
Projenin; yeterli ve dengeli beslenmede kahvaltının önemi konusunda farkındalık yaratmak ve maddi durumu yetersiz ailelerin çocuklarına kahvaltı ağırlıklı gıda paketleri ulaştırmak olmak üzere iki ana odağı var. İlk adımı Sinop’ta atılan proje, Çankırı ve Kastamonu’da devam edecek.
Bizler, aldığımız her Sana ile bu projeye katkıda bulunuyoruz. Ayrıca http://www.iyibeslenmekiyigelecek.org/ adresinden TOÇEV’e yapılacak yönlendirmeyle ya da direkt TOÇEV aracılığıyla projeye bağışta bulunabiliriz. İstersek bir kereye özel, istersek de bir yıl boyunca aylık gıda paketi masraflarını karşılayabiliriz.
Proje kapsamında dağıtılan gıda paketlerinde kahvaltılık ve temel besin maddeleri bulunuyor. Bunun yanı sıra da bu temel besin maddeleriyle pişirilebilecek yiyeceklerden birkaçının tarifi de paylaşılıyor. Mercimekli bulgur pilavı tarifi de bunlar arasında yer alıyor. Sizler için denedim:
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek,
1 yemek kaşığı Sana Kase,
1 büyük kuru soğan,
3 silme yemek kaşığı domates salçası (ben 1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı biber salçası kullandım),
1 su bardağı pilavlık bulgur,
3 su bardağı su,
1/2 çay kaşığı tuz,
İsteğe bağlı olarak kimyon ve karabiber
Yapılışı:
Yeşil mercimeği iyice yıkadıktan sonra bir tencereye koyun. Üzerine suyu ekleyin ve orta ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Mercimeği süzün, haşlama suyunu pilav yaparken kullanacağınızdan bir yere ayırın.
Pilav tenceresine yağı, yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları, salçayı, tuzu ve baharatları koyup hızlıca karıştırarak birkaç dakika karıştırın. (Ben bir yeşil biberi de küçük parçalara keserek ekledim.) Bulguru da ekleyip harmanlayın. Mercimekleri ve haşlama suyunu (1,5 bardak olmalı, eksikse tamamlayınız) ilave edip karıştırın ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 20 dk pişirin. Ocağın altını kapatın, demlenmesini sağlayın, pilavı havalandırarak karıştırın. Yanında ayran, yeşil soğan veya yoğurt ile yiyin.
Proje hakkında ayrıntılı bilgi aldığımız Sana Etkinliğinde kendi margarinimizi de yapma fırsatı bulduk. Bitkisel yağ, yumurta sarısı, limon, tuz kullanarak yaptığımız margarinleri farklı lezzet vermek için fesleğen ekleyenlerdendim.