Beyaz pirinç ve mısırı yan yana getirince Montignac’ın kulaklarını çınlatma ihtiyacı duydum. İkisi de glisemik indeksi yüksek gıdalar. Dukan ve Karatay diyetleri henüz popüler değilken Montignac diyeti yapardık. Pirinç, mısır, havuç ve bezelye yasaktı. Diyet sırasında yemedim, sonrasında da beyaz pirinç ve bezelyeden uzak durma alışkanlığı edindim. Havucu çok aramam, mısırın da patlamışını yiyerek avutuyorum kendimi.
Bu pilavı görümcem soktu hayatıma. Beyaz-sarı pek baştan çıkarıcı duruyor, bir de güzel kokuyor. Tarifini vereyim vermesine de gelin biz bunu kırk yılın bir başı yiyelim.
Mısırlı Pilav
Malzemeler (4 kişilik)
- 1 su bardağı baldo pirinç
- ¾ su bardağı haşlanmış mısır taneleri
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı sıcak su
- ½ su bardağı sıcak tavuk suyu
- Tuz
Yapılışı:
Pirinçleri kaseye alın. Üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su (kaynar değil ama) dökün. 1 tatlı kaşığı tuz da serpiştirip su soğuyana kadar bekletin. Pirinçleri nişastaları gidene, duru suyu çıkana kadar iyice yıkayın ve süzdürün.
Yayvan yapışmaz yüzeyli bir tencereyi kısık ateş üstüne alıp zeytinyağını ve tereyağını koyun, ısınsın. Pirinçleri tencereye alın, ateşi orta hararete getirin ve kavurmaya başlayın. Pirinçler tel tel olup rengi saydamlaşmaya başladığında -ki en az 5 dakika sürer bu işlem- üzerine sıcak su ve tavuk suyunu dökün. Damak tadınıza uygun miktarda tuz ekleyin, mısır tanelerini de tencereye alıp karıştırın, tencerenin kapağını kapatın.
Pilavı kısık ateş üstünde pişmeye alın. Suyunu tamamen çektiğinde tahta kaşık ile pilavı harmanlayın ve üzerini düzleyin. Tencere ile kapağı arasına mutfak havlusu veya peçete örtün. Tencereyi sofra bezi içinde adeta kundaklayın ve 15-20 dakika demlenmeye alın.