Pastacılıkta sıkça kullanılan mahlep hakkında araştırma yaptığımda, seyrek dallı, 10 metreye kadar uzayabilen, beyaz çiçekli ağacın meyvesinden elde edildiğini öğrendim. Kırmızı renkli ağaç güzel kokular yayıyormuş. Meyvesi bezelye büyüklüğündeymiş. İdris ağacı, endirez, endürüz, keniro, kokulu kiraz ağacı, melem ve yabani kiraz adıyla da bilinirmiş. Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır, güneşte kurutulumuş. Silindirler arasından geçirilerek öğütülürmüş.
Mahlep, taze olarak yenildiğinde mide sancısını, likörü yapılıp içildiğinde karın bölgesinde olan sancıları, kurutulup yenildiğinde baş dönmesini önlediği, kurutulmuş iç çekirdeği yenildiğinde ise kalp ağrılarını giderdiği bilinirmiş.
Mahlep ağacı, dal ve kabuklarının içerdiği kumarin nedeniyle hoş kokuluymuş. Bu nedenle eskiden mahlep ağacının dallarından tütün içmek için çubuk yapılırmış.
Türkiye’de Tokat, Zile, Niksar, Amasya, Çorum ve Mardin’de yetiştirilirmiş. Mardin’in kimi yöresel yemeklerinde mahlep kullanıldığını öğrendim. Ayrıca mahlep çekirdeklerini tüm olarak, kolye, bilezik, küpe yapmak için kullanıyorlarmış.
Türkiye’de görmek istediğim müstesna şehirlerden Mardin’e gittiğimde mahlepli lezzetleri tadıp çekirdeklerinden yapılan aksesuarları takıp takıştırıp kırmızı mahlep ağacı önünde objektiflere poz vermek şart oldu.
Şimdi bu kadar ansiklopedik bilgiden sonra buyrun mahlepli kek tarifine…
Malzemeler:
250 gr margarin (oda sıcaklığında),
4 adet yumurta (oda sıcaklığında),
1 su bardağı yoğurt (200 gr),
2 su bardağı toz şeker (350 gr),
3,5 su bardağı un (400 gr),
3 tatlı kaşığı mahlep,
1 paket kabartma tozu,
1 yemek kaşığı çörek otu
Yapılışı:
Geniş ve derin bir kalıbı yağlayın ve hafifçe unlayarak hazırlığa başlayın. Bu arada fırını da 190 dereceye ayarlayın. Kuru malzemeleri, yani unu, mahlebi ve kabartma tozunu eleyerek bir araya getirin.
1 adet yumurtanın sarısını ayırın, akını ve diğer 3 adet yumurtayı toz şeker ile birlikte mikserin orta hızında köpürene dek çırpın. Yoğurt ve margarini de ekleyip karıştırın. Tahta kaşık kullanarak unlu karışımı ilave edip sıvı malzemeyle harmanlayın.
Hamuru kalıba dökün. Hamur biraz katı olacağı için spatula veya bıçak yardımıyla yayarak üzerini düzeltin. Ayırdığınız yumurta sarısını hafifçe çırptıktan sonra hamurun üzerine fırçayla sürün. Çörekotlarını serpiştirin. Yaklaşık 40 dakika içi pişene kadar pişirin.
Keklerimizi havadar olmayan bir yerde soğutmamız gerektiğini öğrendim. Meğer kek sıcakken pişme işlemi devam ettiğinden, rüzgar alan tarafta pişme duracağı için kekin dokusu eşit olmazmış.