Karadeniz yöresine özgü lezzetlerden biri dible. Genellikle taze fasulye, karalahana, pazı ve kabakla yapılıyor. İki çeşit yöntemle pişiriliyor. Karadenizliler’in paylaşımlarını araştırdığımda, genelde aşağıda anlattığım şekilde pişirdiklerine tanık oldum. Soğanı zeytinyağında kavurduktan sonra sebze, pirinç, az su ve baharat eklemesiyle yapılanı da var. Bence bu yöntem sebzenin vitamininde daha fazla faydalanılmasını sağlıyor.
Karalahana, mısır ve hamsi gibi Karadeniz’in temel besin maddelerinden biri. Evlerin bahçelerinde, küçük bir toprak parçasında bile yetiştirilen bu sebze bölgede pancar, kelem, pezük, lu, şaviphali olarak da anılıyor.
Karalahana (Pancar) Diblesi
Malzemeler (5-6 kişilik):
- 1 bağ karalahana
- ½ su bardağı pirinç
- 1 litre su
- 2 orta boy kuru soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı:
Karalahanaları yıkayın, ince ince kıyın. Pirinci, duru suyu çıkana kadar yıkayın ve süzün.1 litre suyu kaynatın, içine 1 yemek kaşığı tuz dökün. Karalahanaları ve pirinci tencereye alın. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Lahana ve pirinçleri süzgece alıp suyunu süzün. Arta kalan oldukça besleyici sebze suyunu çorba yapmak üzere depolayın.
Kuru soğanları, tavla zarı küçüklüğünde küp küp doğrayın. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Soğanları içine alıp kısık ateşte arada karıştırarak 10 dakika kavurun. Damak tadınıza uygun miktarda tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edip harmanlayın. Suyu iyice süzülen, haşlanmış karalahana ve pirinçleri tencereye alıp tüm malzemeyi iyice karıştırın. Karalahana diplesini servis tabağına alıp soğuduktan sonra servis edin.