Meme kanseriyle ilgili çalışmalar son yıllarda ne kadar da yaratıcı oldu değil mi? Facebook kullananlar “28 aylığına Avusturya’ya gidiyorum” dediğimde ne demek istediğimi anlıyorlar eminim. Eh her 30 kadından biri meme kanserinden yaşamını yitiriyor, farkındalık yaratmak lazım tabii.
Bununla birlikte meme kanserinden daha vahim bir illet var başımızda, aslında sık sık duyuyoruz da kulak ardı ediyoruz. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin son araştırması gösteriyor ki; kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek. Her 3 kadından 1’i kalp hastalıkları sebebiyle ölüyor. Hipertansiyon ülkemizde en sık görülen kalp damar hastalığı nedeni. Bu arada erkek şiddetiyle kadın ölümü ne oranda acaba, o da aklıma geliverdi mazur görünüz!
Kadına yine kadından fayda var. Kadınların daha fazla özeni hak ettiği düşüncesiyle yola çıkan ve aralarında Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Nesligül Yıldırım, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Prof. Dr. Elif Arı Bakır, Doç. Dr. Zeynep Tartan’ın da bulunduğu hekimler Kadın Kalbine Hanımeli Platformu’nu bu yılın mayıs ayında kurdu.
Kadın Kalbine Hanımeli projesi kapsamında yurt genelinde tüm sağlık merkezi noktalarında sağlık personelinde farkındalığın artırılması için çalışılacak; kadınlara yönelik bilinçlendirme kampanyaları ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecek; sosyal medya iletişimi yürütülerek kadınların farkındalığı artırılacak. Birinci fazda İstanbul, Gaziantep, Antalya, Ankara, Erzurum, Adana, İzmir, Bursa olmak üzere 8 ilde başlayacak olan projede il sayıları artarken platforma dahil olan hekim sayısı da büyüyecek.
Kadınlar www.kadinkalbinehanimeli.com üzerinden hastalıkla ilgili tüm sorularına uzman hekimler aracılığıyla çevrimiçi yanıt bulabilecek. Bilimsel kongre ve toplantılar düzenlenecek. Konu ile ilgili olarak yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile bağlantıya geçilecek. Kadınlarda hipertansiyonun önlenmesi ve zararlarından korunma yolları konusunda bilgilendirme çalışmaları yürütülecek.
Platformun son çalışmaları biz yemek bloggerlarını yakından ilgilendiriyor; “kalbe dost” yemek tariflerinden oluşacak bir yemek kitabı hazırlıyorlar. Kalp dostu yemek tariflerini paylaşmak isteyenler ilgili broşürleri doldurarak doktorlarına bırakabilir, info@kadinkalbinehanimeli.com adresine e-posta gönderebilir veya https://www.facebook.com/KadinKalbineHanimeli adresindeki facebook sayfasına mesaj atabilirler.
Kadın Kalbine Hanımeli Platformu, gelecek yemek tarifleri arasında “kalp dostu” olarak belirlenen yemekleri biraraya toplayarak bir kitap hazırlayacak ve kalbimize verdiğimiz önemi bu kitap ile bir kez daha vurgulamış olacak. Çorba da bizim de tuzumuz olsun diyeceğim ama çok fazla tuz tüketmek de hastalığı tetikleyen etkenlerden biri. Cısssss!