Geçtiğimiz günlerde Galata Building’te düzenlenen İpana Diş ve Ağız Sağlığı Bilgilendirme toplantısında birbirinden ilginç ve faydalı bilgiler edindim. Dilim döndüğünce size aktaracağım.
Buluşmada; Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Ayşegül Demirağ ve Profesyonel Akademik İlişkiler Müdürü Diş Hekimi Merve Aksoy, ağız ve diş sağlığında nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgi aktardı.
Diş Hekimi Merve Aksoy’un “Ayakkabı fırçalarcasına diş fırçalıyoruz” tanımlaması tam benlik. Tez canlı olduğumdan bir an önce fırçalayıp diğer işime geçmeye çalışırım. Oysa sağlığımın elden gitmesine sebep oluyorum.
Öğrendim ki; Türkiye’de kişi başı diş fırçalama periyodu, haftada 1,5 kez. Sadece %10′umuz 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidiyoruz. %90’ımızdan fazlasında diş eti problemi olduğu tahmin ediliyor. Bu oran çürükten daha fazla karşılaşılan bir durum ve tedavi edilmediği taktirde diş kaybı ile sonuçlanabiliyor.
Sağlıklı bir gülüş, sağlıklı dişler ve diş etleriyle mümkün. Günlük ağız bakımında kullanacağımız doğru ürünlerle ve düzenli diş hekimi kontrolüyle ağız sağlığımızı geliştirebilir ve koruyabiliriz.
Ağız hijyeninde ilk adım mekanik temizlik. Öncelikle doğru diş macununu kullanmalıyız. Türkiye’de %97 normal (manule) diş fırçası kullanıyor. Doğru diş macunu ve diş fırçası kullanmanız durumunda, sabah kahvaltıdan sonra gece de yatmadan önce olmak üzere 2 kez diş fırçalamak yeterli.
Fırçalama süresi de önemli. Neredeyse 1 dakika diş fırçalıyoruz. Otomatik diş fırçaları, manuel diş fırçalarına göre daha üstün bir temizlik sağlıyor. Aynı zamanda ek aparatlar ile fırçalama süresini 2 dakikaya ulaştırmamıza destek oluyorlar.
Koruyucu diş hekimliği, ağız sağlığımızı korumak için hem daha sağlıklı, hem daha az masraflı bir çözüm sunuyor. Bu nedenle koruyucu ağız bakım ürünlerini tercih ederek ve düzenli diş hekimi kontrolü ile daha sağlıklı bir ağıza sahip olabiliriz.
Buluşmanın farklı ikramlıkların biri… Tüp içindeki ezmeyi diş fırçası üzerine sıkıp yedik.