Bloğumda ne çok ayva tarifi var ve bu meyveye olan ilgim geçecek gibi de değil. Sizin bilmem de ben bu durumdan hiç şikayetçi değilim. Martha Stewart’ın bir programında “Böyle de bir meyve var!” diyerek ayvayı tanıtışı hala gözlerimin önünde. Bizdeyse kanıksanmış bir ağaç/meyve. Bununla birlikte kaç evde sıcak yemekte kullanılıyor acaba? Oysa ki Osmanlı Mutfağı’nda bu tür yemeklerde de yeri olan bir malzeme.
Bugünü baz alırsak; dünyanın Avustralya hariç her bölgesinde yetişen bu meyvenin üretiminde birinci sıradayız. Hal böyle olunca tüketim şekillerini anlatmak da biz Türk bloggerlarının sorumluluğu olsun değil mi?
Ayvayı armut ile kol kola sunan bu komposto için seçtiğiniz türe göre pişme süresi değişir. Genel kural; ayva armuta göre daha uzun sürede pişer. O yüzden kompostoya önce onun dilimlerini eklemeli. Çok pişirmemek lazım ki komposto suyu içinde kendinden geçmişler yerine hafifçe su yüzüne çıkmanın keyfini yaşayan meyveler görelim.
Kış Kompostosu
Malzemeler:
- 3 iri ayva
- 2 iri armut
- 2 defne yaprağı
- 2 çubuk tarçın
- 7-8 karanfil tanesi
- 2 yıldız anason
- 1 portakalın suyu
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 litre su
Yapılışı:
Ayvaların kabuklarını soyup her birini 8 dilime ayırın ve hemen 2 litre su içine koyun. Ayvaların çekirdeklerini ve karanfil tanelerini tülbentten yapacağınız mini çıkına yerleştirip suya salın. Defne yapraklarını, tarçın çubuklarını, yıldız anasonları da tencereye alın. Portakal suyunu da ilave ettikten sonra ocağın üzerine yerleştirin. Su kaynadıktan sonra 10 dakika pişirin.
Armutların kabuklarını soyup onları da ayvalar gibi 8’er dilime kesin. Kompostoya ekleyip 10 dakika daha pişirin. Ayva ve armutlar dişe gelir kıvamda (hafif diri) piştiyse şekeri tencereye boşaltın. Meyvelere zarar vermeyecek şekilde karıştırın. Şeker tamamen eriyene dek kompostoyu 2-3 dakika daha kaynatın.
İçindeki defne yapraklarını, çubuk tarçınları, yıldız anasonları ve tülbent çıkınını çıkarın. Tencerenin kapağını kapatarak soğumasını bekleyin. (Sıcakken aktarırsanız meyveler yumuşak olduğu için dağılabilir.) Sonra da buzdolabında saklayacağınız kabınıza alın. Bu şekilde 1 haftaya yakın tazeliğini korur.
Kaynak: Food&Travel dergisi, 2008 Kasım sayısı