Aile uğraşıları, Türkiye halleri ve kayıpları derken bir şey yazamaz oldum. Üstelik Miyase Bülbül’ün Alkali Yaşam Mutfak kitabını okuduktan sonra tariflerimle kendimi ve sizi adeta zehirliyormuşum hissine kapıldım.
Defne kızıma sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayı önemsiyorum. Bu bloğun yazarı olarak madem size nacizane yol gösteriyorum, demek ki sorumluluk üstleniyorum. Durdum düşündüm, işin içinden pek de çıkabildiğimi söyleyemeyeceğim. Osmanlı Mutfağı, geleneksel tarifler, yemek filmlerindeki yemekler pek de vazgeçebileceklerimden değiller. Yani bunlar ile sizi bazen zehirlemeye devam edeceğim, önceden uyarayım!
Ne yalan söyleyeyim, Defne kızıma tattırmadan önce kefir ile pek ilgim yoktu. Hazır satılan kefirler ile giriş yaptık. Meyveli olanları ilgisini çekti ve süt ile kefir ayırımına vararak ister oldu. Kefir mayası bulma yolundaki çabalarım geçtiğimiz günlerde son buldu. Aslında öyle zor da değil, biraz etrafa duyurunca evinde kefir mayalayan birini bulmanız mümkün. Hatta bu ara Tijen İnaltong “kefir çöpçatanlığı” yapıyor, Türkiye’nin değişik yerlerindeki kefir mayası sahipleri ile talep edenleri buluşturuyor.
Biz ise Defne kızımın kreşteki adaşının annesi Sevgili Şebnem ile kefir mayası sahibi olduk. Kefir mayası (tanesi) patlamış mısır görünümünde. Şimdi hiç ara vermeden kefir mayalıyoruz. İçine ilave besin konmayan, sade kefirin tadı meğer ne kadar lezzetliymiş. Oysa ki hazır olarak satılan, sade kefirler oldukça ekşi.
Mayamızın annesi Şebnem’den edindiğim püf noktalarına, araştırmalarım sonucunda yenilerini ekledim. Bu konu derya deniz, fermente ürünler ile ilgili özel kitaplar, üniversite araştırmaları var. Püf noktalarına yenilerini eklemek mümkün.
Anne sütüne en yakın probiyotik bakteriyi barındıran kefir, süt ile mayalanıyor. Ancak sütün oda sıcaklığında olması çok önemli. Hiçbir aşamada kefir metale değmemeli. Kefir mayasının her kullanımdan sonra içme suyu ile yıkanması konusunda farklı görüşler var. Sonuçta her zaman değil aralıklarla yıkamam gerektiği sonucuna vardım şimdilik. Sık yıkama, mayanın üzerindeki koruyucu tabakanın gitmesine neden olurmuş. Mayanın sarımsı renkte ve yapışkan kıvamlı olması onun bozulduğu anlamına geliyor.
Kefir Nasıl Mayalanır?
Malzemeler
- 1 litre oda sıcaklığında günlük süt
- 30 gr kefir mayası (taneleri)
- Cam kavanoz
- Tülbent
Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki sütün içine kefir mayasını koyun. Üzerini tülbent ile örtün. Oda sıcaklığında (20-25 derece), karanlık bir yerde yaklaşık 24 saat bekletin. Mevsime, evin sıcaklığına göre bu süre değişebiliyor. Bizimki, bulunduğumuz mevkiinin soğukluğundan 1,5 günde oluyor.
Olduğunu, kavanozun altındaki görüntüden anlayabilirsiniz. Sütün kesildiğini, ayrıştığını göreceksiniz. Kefiri, plastik süzgeçten veya tülbentten geçirip mayasından ayırın ve buzdolabında saklayın. Mayayı hemen kullanmayacaksanız içme suyu içinde buzdolabında bekletin. Hatta epeyce uzun süre kullanmayacaksanız süt içinde dondurucuya alın.