Yıllaaar önce iş gezisi nedeniyle Antalya’ya gitmiş, cehennem sıcağının, boğucu nemin ne demek olduğunu anlamıştım. Algida markası için seri konserler düzenliyorduk. O gece de Athena Grubu sahne alacaktı. İşimiz başımızdan aşkındı ve karnımızı doyurmak için ancak konser mekanının yanındaki iki cafe’ye gidebiliyorduk. Onlarda da menü Antalya piyazı ve köfteden ibaretti. İşte bu lezzet ile ilk kez orada tanıştım. Belki Piyazcı Sami gibi methedilen bir yerde yemediğimden belki de sıcaktan, tarator ve yumurta pek ağır gelmişti.
Bloğu yazarken bazı tarifleri küçümsediğim doğrudur. Çılbır, menemen, piyaz gibi, yapmaları kolay ya ondan. Düz piyaz tarifi vereceğime Antalya usulü olanını aktarayım dedim. Fotoğrafta dikkatinizi çekebilir. Taratoru az koydum başta, ağır gelmişti ya hani eskiden. Birazını da küçük kaseye aldım. Baktım iyi gidiyor, kalanı da boca edip ekmek banarak bitirdim payıma düşeni.
Antalya Piyazı
Malzemeler:
- 2 su bardağı haşlanmış Çandır kuru fasulyesi
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 yumurta
- 1/4 demet maydanoz
- 7-8 kiraz domates
- 1 çay bardağı tahin
- ½ çay bardağı limon suyu
- ½ çay bardağı sirke
- 2-3 diş sarımsak
- Tuz
Yapılışı:
Ön hazırlık için; yumurtaları katı olacak şekilde haşlayın. Kabuklarını soyup dörde bölün. Soğanı piyazlık, domatesleri küp küp doğrayın. Maydanozu ince kıyın.
Taratorunu hazırlamak için; sarımsakları tuzla dövdükten sonra orta boy bir kasede tahinle karıştırın. Limon suyunun yarısını ilave edip iyice içine almasını sağlayın. Ardından sirkenin yarısını ekleyin ve yine karıştırın. Bir süre sonra tahin kesilecek ve içindeki susam yağını dışarı verecek. Bu bölüm taratorda kullanılmayacağı için susam yağını ayrı bir kaseye alın. Kalan limon suyunu ve sirkeyi ilave ederek taratorun kıvamının açılmasını sağlayın. Yetmezse biraz daha limon suyu ve sirke ekleyerek işlemi tekrarlayın.
Servis kasesinin içine fasulyeleri ve soğanları koyun. Üzerine tarator sosunu dökün. Domates, maydanoz ve yumurta dilimleri ile süsleme yapın.