Bir zamanlar büyük dedem, ki lakabı Bağcı Hakkı imiş, 70 çeşit üzüm yetiştirirmiş. Büyüğümü göremedim ama el emeği göz nuru üzümlerinin tadına bakabildim. Üzüm bağı olunca doğal olarak evimizden yaprak da eksik olmadı. Zeytinyağlısı, etlisi sık sık yapılırdı. Teyzemle annemin, yaprakları, maharetle, hokka gibi, bir örnek sarmalarını izlemek büyük keyifti. Maşallah 70′ine merdiven dayamış annem için etli yaprak sarması yemeği, hala en kolay yapılanlar arasındadır.
Bu yemeğin bazı malzemeleri, çok tuzlu olmasına sebep olabilir. Salamura yaprak ve tuzlu domates salçası kullanmayı tercih ediyorsanız ek tuzu kontrollü eklemelisiniz.
Malzemeler: (5-6 kişilik)
300 gr yaprak,
350 gr az yağlı kıyma,
1 orta boy kuru soğan,
2 orta boy domates,
1 çay bardağı ince bulgur ya da 1 kahve fincanı kırık pirinç,
1/3 demet maydanoz,
2-3 dal taze nane,
1 çay kaşığı karabiber,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Damak tadınıza uygun miktarda tuz,
Yaklaşık 2,5 bardak su
Yapılışı:
Yapraklarınız salamura ise derin bir kap içindeki kaynamaya yakın suda, yarım saat kadar bekletin. Süre sonunda suyu dökün, yaprakları akar su altında şöyle bir yıkayıp sıkın. Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suda, hafif sararana dek haşlayın. Sudan çıkarın ve soğumaya alın.
İç malzemeyi hazırlamak için büyük bir kase alın. Kıymayı, çok ince, diş diş kıydığınız kuru soğanı, kabukları soyulmuş rendelenmiş domatesleri, kuru haldeki bulguru, yıkanmış ve ince kıyılmış maydanoz ve taze naneyi ekleyin. Karabiber ve tuzu da döküp karışımı iyice yoğurun. İsteğimiz, hafif sulu, cıvık bir karışım olması.
Pişirme için yayvan bir tencere seçin. Ocağa oturtup içine zeytinyağını ekleyin. Kızdığında, domates salçasını ekleyip karıştırın. Nefis bir domates kokusu almaya başladığınızda tencereyi ocaktan alın.
Şimdi sarma aşamasına geçeceğiz. Yaprakları elde veya bir kesme tahtası kullanarak sarabilirsiniz. Yaprakları, damarlı ve saplı kısmı size bakacak şekilde tahta üstüne serin. Saplarını kesin. Parmağınızın iki boğumundan biraz kısa sarmalar yapabilmek için, tatlı kaşığından biraz az iç malzemeyi yaprağın size doğru olan tarafına koyun. Yaprağın sağ ve sol taraflarını ortaya katlayın, sonra da rulo yaparak sarın.
Sarmaları, kavrulmuş salça olan tencereye belli bir düzende dizin. Tüm sarmalar bittiğinde üzerine, bir parmak geçecek kadar su dökün. Sarmaların dağılmadan pişmesi için tercihen düz bir tabağı, sarmaların üstüne kapatın.
Tencerenin kapağını da yerleştirip suyu kaynayana dek yüksek, sonra da en kısık ateşte pişirin. 30 dakika sonunda tabağı hafifçe aralayıp bir sarma alın. İç malzemenin yanı sıra yapraklar da pişmişse ateşi kapatın.
Etli yaprak sarmasi cok sevdigim lezzetlerden biri. Ama ne yazik ki cok sik yapamiyorum, biraz ugrastirici oldugundan Gecenlerde maydonoz yerine icine taze kisnis koymustum. Oyle de cok hos bir lezzeti oldu. Cok guzel gozukuyor senin yemegin de. Ellerine saglik.
Bayılırım. Bu arada benimde Dedemin ismi Hakkı:D Ellerine sağlık canımın içi:)
Ellerine sağlık nefis harika salçalı da daha güzel olmuştur sevgiler…
hmm nefis olmuş. hikaye de nefis. yanına da yoğurt severim ben. eline sağlık şekercim.
Aylincim dedeciğinin mekanı cennet olsun. Anneciğinede sağlıklı uzun seneler dilerim.
Dolmaların da nefis olmuş gerçekten dün annemde yedim bende kardeşim askerden geldi diye en özelleri yapar annem onun için
Zeytinyağlısıda etlisi de çok nefis oluyor
Sana da afiyet bal şeker olsun güzelim
sevgilerimle
Ah o anne elleri Allah üstümüzden eksik etmesin o lezzet çeşmelerini.Aylinim tek atımlık molotof olmuş bunlar yanına bir de yoğurt uffff ellerinize sağlık