Ali Nazik, Gaziantep Mutfağı’nın sembollerinden biri. Aslı “Ala Nazik”ten geliyor. Arapça’da “ala” güzel, “nazik” ise yemek demek. Bu yemeğin Osmanlı İmparatorları’na uzanan bir öyküsü de var. Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılda Antep’e geldiğinde ihtişamlı bir törenle karşılanmış ve sunulan yemekler arasında Ali Nazik de varmış. Çok beğenmiş ve “Hangi eli nazik yaptı bunu?” demiş. Oradan ismi Ali Nazik kalmış.
Bu nazik yemeği, bizim evin paşası eşimin doğum günü nedeniyle bugünkü menümüze dahil ettim. Yemeğin malzemeleri aynı, yapılış şekilleri farklı farklı. Kimi patlıcanı alta koyup üstüne sarımsaklı yoğurt, en üste de kıymalı sosu koyuyor. Kimi kıymayı, domatesli, salçalı hazırlıyor, kimi sadece kavuruyor. Anladım ki pişirenler, damak tadına göre yol alıyor. Buyrun bizim evin beğenisine göre Ali Nazik tarifi.
Malzemeler (4 kişilik):
1 kg közlenmiş patlıcan,
3 yemek kaşığı süzme yoğurt,
3 diş sarımsak,
500 gr (bir kez çekilmiş) kuzu kıyma,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
1 yeşil sivri biber,
1 orta boy kuru soğan,
1 büyük boy domates,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
3 yemek kaşığı su,
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,
Karabiber,
Tuz
Yapılışı:
1 yemek kaşığı zeytinyağını yapışmaz tavada ısıtın. Kıymayı ekleyip suyunu salıp tekrar çekinceye dek kavurun. Ardından diş diş doğradığınız kuru soğanı ve yarım ay şeklinde ince kıydığınız yeşil biberi ekleyin. 3-4 dakika sonra tavaya; kabuksuz iri doğranmış domatesi, salçayı, suyu, tereyağını, karabiber ve tuzu ilave edin. Arada karıştırarak 4-5 dakika pişirin.
Bu arada ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın. İri parçalar halinde kestiğiniz közlenmiş patlıcanı ekleyin. Tahta bir spatula ile patlıcanları ezerek, karıştırarak tavada ısınmasını sağlayın. Dövülmüş sarımsağı, yoğurdu ve damak tadınıza uygun miktarda tuzu tavaya alıp bir kaç kez karıştırın ve yemeğinizi ocaktan alın.
Servis için tabağınıza önce patlıcanlı karışımı alıp yayın. Üzerine kıymalı sosu dökün. Kıyılmış maydanozları serpiştirdiğinizde afiyetle yenmeye hazır olacak.
Kaynak: Ayfer T.Ünsal:Ayıntab tan Gaziantep e Yeme içme,iletişim 2004,s 15
Ellerine saglık aylincigim.B,r antepli olarak begendim.Gorunus tam not fakat suzme yogurdu cok az kullanmıssın. Yogurdu bol oursa daha lezzetli olur. Sevgiyle kalman dilegiyle…
Teşekkür ederim Tümay’ım. Yemeklerin arkasındaki öyküleri araştırıp paylaşmak hoşuma gidiyor. Sevindim beğenmene.
Hilal’im Güzelim, mis oldu ya, keşke sana da yedirebilseydim.
Nursen’im, Gaziantepli’nin beğenmesi hoşuma gitti. İyi ki hatırlattın, yazıyı gece gece girince uyku sersemi yoğurt ve sarımsak ölçüsünü az yazmışım. Bir kaşık ve tane artırdım
ohhh mis mis ellerine sağlık canımın içi.
Aylinim senin sayfanda tarifler kadar bu metinleri okumak da çok keyifli:) Ali Nazik’in hikayesi çok hoşuma gitti:) Tabii Ali Naik de:) Ellerine sağlık canım…
aylincim bende Tümayla aynı düşüncedeyim senin sayfanı açıyor okuyor bir daha okuyorum. Doyamıyorum sohbet şeklindeki yazılarına
Ne diyebilirim ki ali nazik şahane olmuş eşin çok şanslı bende olsam banada yaparmısın şekercim..
bu arada enişteminde doğum gününü kutlarım. Sen şimdi ona enfes birde pasta yapmışsındır değil mi?
Seni seviyorum şekercim..
Çiçeğim Sevil’im, yazılarım keyif veriyor demek, ne mutlu bana. Bence de eşim çok şanslı. Pasta yaptım tabii, bu yazıdan sonraki girişi görünce çilekli pasta cennetine gideceksin.
yemeğin adının nerden geldiğini bilmiyordum, hep ilginç gelirdi bana. Ben de cok severim Ali nazik yemeğini ama daha sık yapabilmek için patlıcan közlemenin kolay bir yolunu bulmam gerekecek:)) Cok lezzetli ve iştah acısı gorunuyor elinize sağlık:)