Asıl adı Zöhre olan Ezo Gelin, 1909-1956 yılları arasında yaşamış, türküye ilham olmuş bir Anadolu kadını. Gaziantep Oğuzeli İlçesi’ndeki Barak ovasında doğmuş. Dillere desten bir güzelliği varmış. Böylelerini görünce “çirkin bahtı versin!” denir ya, Ezo Gelin’e çirkin bahtı yazılmamış. Çok çekmiş, mutsuz evlilikler yapmış, son yıllarını vatan hasreti içinde geçirmiş. Nihayet 1999 yılında mezarı Suriye’den köyüne taşınmış, hasreti 43 yıl sonra sona ermiş.
Onun adına yazılmış bir türkü var, filmi, dizisi de çekildi. Ezo Gelin çorbası Gaziantep yöresinin yerel lezzetlerinden biri. Ancak araştırırken Ezo Gelin hikayesinde çorba ile ilişkilendirilen bir bölüme rastlayamadım. Belki sıklıkla pişirdiği bir çorbaydı, belki Ezo Gelin’i anmak için bu yöresel çorba onun adıyla bilinir oldu, kim bilir? Onu sevgiyle anıp dualarımızı gönderip şifa dolu çorbayı sofralarımıza getiriyoruz.
Ezo Gelin Çorbası
Malzemeler (8 kişilik):
- 2/3 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 Türk kahvesi fincanı pirinç
- 1/2 Türk kahvesi fincanı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 iri kuru soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber
- Tuz
- 2 tepeleme tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- Kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
- 10 su bardağı et suyu
Yapılışı:
Pirinci, duru suyu çıkana kadar yıkayın. Kuru soğanı, tavla zarı küçüklüğünde doğrayın. Bu çorba pişmesi sonrası blenderdan geçirilmeyeceği için soğanların küçük doğrandığından emin olun.
Sıvıyağı tencerede kızdırın, ocağın altını kısıp soğanları yağın içine atın. Ara ara karıştırarak soğanlar saydamlaşana dek kavurun. Unu ekleyin ve 2-3 dakika kavurun. Salçaları tencereye aldıktan sonra sürekli karıştırarak 1-2 dakika pişirin. Üzerine 1 su bardağı et suyu ekleyip malzemenin homojenize olmasını sağlayacak şekilde karıştırın. Kalan 9 bardak et suyunu tencereye ilave edin.
Damak tadınıza uygun miktarda tuz, karabiber, kimyon ve pul biber serpin. Kırmızı mercimek ve pirinci de dökün, karıştırın. Çorba kaynayana dek yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişmeye alın. Pirinçler uzamaya, mercimekler ezilmeye başladığında bulguru da tencereye alın, pişme işlemini sürdürün. Yaklaşık 20-25 dakika sonra çorbanın tadına bakıp tanelerin piştiğinden, tadı tuzunun yerinde olduğundan emin olun.
Tereyağını küçük tavada eritin. Kuru naneyi içine döküp 30 saniye kadar karıştırarak kavurun. Çorbanın içine döküp ikram edin.