Bir Tutam Baharat

Bay Vassilis der ki: gastronom sözcüğü astronom sözcüğünün içinde saklıdır ve o güneş sistemini şöyle anlatır:

Biber, sıcaktır ve yakar; güneş!
Güneş herşeyi görür. İşte bu yüzden biber, bütün yemeklere yakışır.
Sırada Merkür var, orası da sıcaktır (kırmızıbiber)!
Sonra da Venüs! Tarçın…
Venüs, tüm kadınların en güzeliydi. İşte bu yüzden tarçın, hem tatlıdır hem de acı, tüm kadınlar gibi!
Dünyanın üstünde ne var? Yaşam… Yaşamamız için ne gerekli? Yiyecek
Yemeği ne daha lezzetli yapar? Tuz
Yaşamımızın da yemek gibi tuza ihtiyacı vardır. Hem yemeğe hem de yaşama. Lezzet için tuz lazım.

İşte yemeğe ve hayat dair sıcacık hikayeler bulduğum, içimi ısıtan film: Bir Tutam Baharat!
2003 Yunan-Türk ortak yapımı filmin orijinal adı “şehrin mutfağı” anlamına gelen “Politika Kouzina”.

Yunan yönetmen Tassos Boulmetis’in yönettiği, uluslararası adıyla“A Touch of Spice”, Kıbrıs olaylarından sonra Yunanistan’a göçmek zorunda kalan İstanbullu bir Rum ailenin hayatını anlatıyor. Çocukluğu İstanbul’da geçen Yunan astrofizikçi Fannis’in, yemeklerden yola çıkarak kendisine hayat dersleri veren dedesi için yıllar sonra bu şehre dönüşünü konu alıyor.

Fannis’in dedesi Bay Vassilis ve ailesinin yemeğe ve baharatlara düşkünlüğünü, bir Rum ailesinin dönemin İstanbul’undaki yerini ve alışkanlıklarını gözlemledikten sonra, atmosfer biraz karanlıklaşıyor. Kıbrıs’ta işler kızıştıktan sonra, İstanbul’daki Rumlar da, Yunanistan’a göç etmeye zorlanıyor

Buram buram baharat kokan Politika Kouzina, hem anlatısı hem de müzikleriyle oldukça etkileyici bir film. Yönetmen, iki halkı da, o kadar iyi aktarmış ki, denizin ayırdığı, iki farklı kültürmüş gibi görünen, Yunanlıların ve Türklerin, gelenek ve göreneklerin aslında nasıl da ortaklaşa olduğunun farkına varıyoruz.

Filmin “mezeler” adlı ilk bölümünde müstakbel gelinin İstanbul Mutfağı’nı öğrenme sahnesi de yer alıyor. Gelinin muradına ermesi için ilk şart bu. Elindeki kelleyi ne yapacağını düşünürken etrafındaki kadınlardan biri yardımına koşuyor. Kelle, kekik ve muskat ile iyi gidiyor.

Tariflerini paylaşmak istemeyen rekabetçi Elefheria Hala’nın oyununa gelenler, yaprak sarmasına kısa mahmut koyuyor. Oysa bu baharat, siviceleri temizlemek için yüze sürüldüğünde faydalı oluyor.

Bay Vassilis’e göre; bazen karşınızdakine istediğinizi anlatmak için yanlış baharat kullanmamız gerekiyor. Köfteye tarçın koymak gibi! Kimyon serttir, karşınızdakini sakinleştirip içine kapatır. Tarçın ise karşınızdakinin gözünüzün içine bakmasını sağlar. Birine evet dedirtmek istiyorsanız yanlış baharat kullanın.

Var mı birilerine “evet!” dedirtmek isteyen, tarçınlı köfte tarifi veriyorum :)

İzleyiciler