Bakliyat Salatası

Babam yemeklerin hep aynı şekilde pişirilmesini sevdiğinden bakliyatları sulu yemek olarak tüketirdik. Etli kuru fasulye, kıymalı yeşil mercimek yemeği, kırk yılın başı piyaz… İstanbul’a yerleşip cafelere “takılmaya” başladığımda bakliyatlardan yapılan salatalara hayran kaldım. Envai çeşit haşlanmış bakliyat, havuç, yeşillik, cevizle bir araya gelmişti. Bu sunum çok hoşuma gitti, zamanla kendi bakliyat salatalarımı yarattım. Üstelik artık babam da bu salatalarımı beğeniyle yiyor.

Evim kavanoz kavanoz bakliyatla dolu. Metro’ya sırf değişik bakliyat çeşitlerini almaya gidiyoruz desem yeridir. Karabuğdayı ilk kez orada gördüm. Gelecek günlerde karabuğdaylı tarif de vereceğim. Salatalarım için bakliyatları önceden haşlayıp dondurucuda ayrı paketler halinde saklıyorum. Buğday olmazsa olmaz bakliyatım. Buna kimi zaman börülce, maş fasulyesi veya karabuğday eşlik ediyor. Bu kez dondurucuda şansınıza buğday ve börülce vardı.

Biliyor musunuz, küçükken “karnıkara”dan yapılan bir yemek yerdik. Bu bakliyatı bize memleketten babaannem gönderirdi. Yıllar sonra öğrendim ki meğer bu börülceymiş. Güzel isim ve benzetme ”karnıkara” !

Malzemeler:
3/4 bardak haşlanmış buğday,
3/4 bardak haşlanmış kuru börülce,
1 orta boy kuru soğan,
1 avuç kıyılmış kırmızı lahana,
5-6 dal dereotu,
5-6 dal maydanoz,
Yarım nar,
1/2 bardak ceviz,
1 yeşil biber,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı nar ekşisi,
Tuz ve kimyon

Yapılışı:
Soğanı yarım ay şekilde kesip salatanızı karıştıracağınız geniş kaba koyun. Kırmızı lahanayı da ince ince kesin. Soğan ve lahanalar üzerine bir çay kaşığı tuz koyup elinizle ovun. Buğdayı, börülceyi ve tanelerine ayırdığınız narları ekleyin. Dereotu, maydanoz ve biberi kıyıp karışıma dahil edin. Cevizleri bıçakla bir kaç iri parçaya ayırın ki dişe gelsin.

Tüm malzemelerin üzerine zeytinyağını ve nar ekşisini dökün. 1 çay kaşığı kimyon ile tercih ettiğiniz kadar tuz ilave edin, iyice harmanlayın. Salatanızı servis edeceğiniz kaba alın.

İzleyiciler