Günlerin baş lezzetlerinden olan kısırı, Antakyalı Necla Ablam’ın elinden yiyince bu lezzete ilişkin düşüncelerim kökten değişmişti. Domates, malzemeler içinden kesin bir şekilde çıktı. O günden sonra nar ekşili ve biber salçalı, bulguru tane tane olan kısır yapmayı başladım. İşte Antakya usulü kısırın sırları özetle buydu!
Antakya Usulü Kısır
Malzemeler:
- 2 su bardağı köftelik bulgur,
- 1,5-2 su bardağı sıcak su,
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası,
- 1 silme yemek kaşığı biber salçası,
- 7 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 orta boy kuru soğan,
- 3 taze soğan,
- 1 diş rendelenmiş sarımsak,
- 2 orta boy salatalık,
- 2/3 demet maydanoz,
- 1 silme yemek kaşığı kimyon,
- 1 tepeleme yemek kaşığı kuru nane,
- 1 silme yemek kaşığı kekik,
- 1 silme çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 3 yemek kaşığı limon suyu,
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi,
- 1/2 su bardağı nar tanesi (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Geniş cam veya porselen bir kaba bulguru koyup üzerine bir su bardağı kaynamaya yakın haldeki suyu karıştararak dökün. Kap içindeki bütün bulgurun ıslanmasını sağlayıp üzerine bir tepsi kapatıp kabarmasını bekleyin.
10 dakika kadar bekleyin. Topak topak haldeki bulguru iyice karıştırıp tadına bakın. Diri halde ise yarım bardak daha sıcak su döküp karıştırın. Tepsiyi tekrar kapatıp kabarmasını bekleyin. 5 dakika sonra tekrar tadına baktığınızda diriliği geçmişse artık kapağı açık olarak beklemeye alın.
Kuru soğanı soyup küçük küçük parçalara (yemeklik) doğrayın. Üzerine tuz döküp ovun. Bir kenara alın. Salatalıkların kabuklarını doğrayıp küçük küp olarak kesin, cacık içinde kullandığımız gibi. Taze soğanları ince kıyın. Maydanozların kalın dallarını ayırın, kalanları yıkayıp ince doğrayın.
Salçaları; zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi ile karıştırın. Bunları ve diğer malzemeleri biraraya getirip iyice harmanlayın. Yalnız elinizde mıncıklayıp sıkmayın, bu bulgurların birbirine yapışmasına neden olur.