Bacaklı lokmanın anıları ise hep mutluluk dolu. Anneciğimin kulakları çınlasın. Hafta sonu kahvaltılarımızın özel tarifidir bacaklı lokma. Sabah erkenden kalkıp maharetle hamuru hazırlar, bir yandan da kızartırdı. Lokma kokusuna uyanırdık sayesinde. Erken kalktıysam çırağı olur, lokmalara sihirle 4 bacak kondurduğunu sanırdım. İşte o sihri şimdi açıklıyorum:
Malzemeler:
3,5 su bardağı un,
1 su bardağı yoğurt,
2 yumurta,
2 çay kaşığı kabartma tozu,
Yarım çay kaşığı tuz,
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
3 bardak unu ve kabartma tozunu eleyip derin bir kaba alın. Ortasına açtığınız çukura yumurtaları kırın. Yoğurt ve tuzu da ekleyip yoğurun. Hamur elinize yapışırsa biraz daha un ekleyebilirsiniz.
Hamuru 4′e bölün. Mutfak tezgahına un serpin. Hamur parçalarını elinizde yuvarlayın. Çapı baş parmağınız (parmaklarınız ince ise biraz tombiş parmaklı elleri düşünün ) kalınlığında, uzunluğu da kibrit kutusu kadar olacak şekilde kesin.
Hamur parçasını sol elinizle tutup sağ elinizdeki bıçakla hamurun ortasından kenarına dek kesin.
Hamur parçasını yatay olarak çevirin, diğer tarafından da ortadan kenara dek kesik atın. İşte lokmaların bacakları! Tüm hamur parçalarını aynı işlemden geçirin.
Derin ve yaklaşık bir karış çapındaki tavaya yağı döküp kızdırın. Bacaklı lokmaları uzunlamasına çekiştirip yağa atın. Bunu pişerken ayakları kaybolmasın diye yapıyoruz. Lokmaları, orta hararetli ateş üstünde kızartın. Kağıt havlu serdiğiniz tabağa alarak fazla yağlarını süzdürün. Lokmaları sıcak olarak peynir, reçel çeşitleri veya bal ile servis edin.
Rahmetli babaannecim de yapardı, adı da keçi bacağıydı bunun..Keçinin toynağına benzediğinden olsa gerek zaar:)) Ellerin dert görmesin kardeşim..Anılarımıza götürdün bizi, ne hoş..
şerbet tarifini görmeyince bizim pişinin bacaklanmış hali olduğunu anladım:))Allah rahmet eylesin annanemin olmazsa olmazlarıydı hatta bazen pişi diye başlar fazla yuğurduğu hamuru ani bir kararla böreğe çeviridi.yağla tepsiye açıp içine buzlukta bulundurduğu haşhaşı ekleyiverirdi.çook eskilere gittim, benim ilk yemek denemelerim hep pişi üzerine oldu, alaluna programını izler mutfağa geçer sonunda çakma pişi versiyonları ile öğlenimi akşama bağlardım.zor bir yılı güzelleştiren şeylerden biriydi.ellerin dert görmesin, sevdiklerine rahmet dilerim.
oofff ooffff eline sağlık:)
Çok şükür bugün ulaşabildim aylinim sayfana:)profilimde görüyorum neler hazırlamışsın sayfa açılmıyor kaç gündür.
Pişinin kokusu buralara kadar geldi o sebeple açıldı sanıyorum:)uzanıp alasım geldi canım:)
Adeta seninle kahvaltı yaparken bir taraftan anıları dinliyormuşum gibi hissettim kendimi:)
ellerine sağlık canım,anneciğe selam olsun,ölenlere rahmet.
çok öpüyorum…
Aylinim aslında hala içim çok kırık ama sizden uzak duramıyorum.
Bu arada Sağolsun annemin pazar günü kahvaltılarının baş tacıdır bu gerçi o bacaklı yapmaz ama yine de küçükler için kendince değişik şekiller verir hamura ama sadece küçüklere özel ellerine sağlık çok ama çok güzel
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
MİS GİBİ KOKUSU TA BURALARA GELDİ.ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYORLAR..
SEVGİLERİMLE..
çok harika görünüyor bende yapıyorum ama hiç bu şekli vermek aklıma gelmedi
aslında iç kısımların iyi pişmesi içinde harika bir şekil.
sevgiler canım
aman yarabbi, enfes görünüyorlar bunlardan yersem diyetisyenim beni kaçgün cezalandırır acaba:)
o mis gibi kokuyu duyarak uyanmak,sıcacık lokmaları yemek ah ah ne güzel keyiftir
ellerine sağlık arkadaşım
bayılırımmm
Ne güzel kokardı
bak şimdi eskilere döndüm yine içimde bir huzur ne zaman eskileri düşünsem
ne güzel günlerdi
sanırım en mutlu olduğumuz günler o günlerdi
ellerine sağlık canım……..
Canım,ellerine sağlık, biz buna keçi bacağı deriz.Rahmetli anneciğim çok yapardı.Ellerine sağlık…öpüyorum…..