Anne ve baba tarafından Bursa Mustafakemalpaşalı olunca peynir tatlısıyla büyümemek mümkün değil tabii. Hatta annemin ahreti –şimdinin kankası- peynir tatlısı üretirdi oğluyla birlikte. Zamanında dedemin köfteci dükkanında odun ateşinde pişen köfteleri ve piyazı yedikten sonra sıra peynir tatlısına gelirdi. Göbeğim bir güzel şişerdi bu sade ve lezzetli menüyle. Üniversiteye gelene dek sanırdım ki bütün Kemalpaşa tatlıları bizimkiler gibi. Ne zaman üniversite yemekhanesindekileri –ki tatlıları ünlüydü İstanbul Üniversitesi’nin- gördüm kalbim kırıldı sanki. O ne öyle kuru, kahverengi, peynir tadından eser yok! İstanbul’a yeni gelmişim zaten, çocukluğumun tatlısı da mı bana yabancı olacaktı, n’olcaktı benim halim? Zamanla İstanbul’a çok alıştım, aşkım, tutkum oldu, Kemalpaşa tatlılarının hasını yapan Çiçek Izgara ve Ramiz Köfte gibi yerler de vardı, mesele haloldu.
Şimdilerde memleketin dört bir yanına dağılan Mustafakemalpaşalıların dondurucularında taze peynir tatlıları hazır bulunur. Haşlama tarifini vereceklerim de onlardan bir paket.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindekilerin keşfettiği, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan peynir tatlısı, o yöreye ait bir tatlı çeşidi. Çok sayıdaki tesiste taze ve kuru çeşitleri üretiliyor. Aslı “Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı” olan ve yaygın adıyla “Kemalpaşa Tatlısı” olarak bilinen tatlı, ilçede günlük üretiliyor ve taze olarak tüketiliyor. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılıyor ki, işte bunlar benim kara, kuru bulduklarım. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunuyor.
Malzemeleri; peynir, un, irmik, yumurta ve kabartma tozu. Süt dev kazanlarda pastörize ediliyor ve peynire dönüştürülüyor. Yaklaşık 1 ton sütten, 160 kg. tatlılık peynir elde ediliyor. Bu peynir, kazanlarda un, irmik ve yumurta ile hamur haline getiriliyor, Kemalpaşa Tatlısı şeklinde kesiliyor ve 320 derecelik fırınlarda 17 dakika pişiriliyor. Fırın sonrası soğuyan tatlılar, kullanıma hazır hale geliyor.
Gelelim nasıl haşlandığına?
Kemalpaşa Tatlısı
Malzemeler:
- 250 gr taze Kemalpaşa tatlısı (25 adet)
- 5 su bardağı su (1 litre)
- 3 su bardağı toz şeker (750 gr civarı)
Yapılışı:
25 adet tatlının rahatça pişeceği geniş bir tencerenin içine suyu ve şekeri koyun. Yüksek ateş üstünde şekeri eriyene kadar ara ara karıştırın. Sonrasında 5 dakika kadar şerbeti kaynatın.
Taze Kemalpaşa tatlılarını tatlı çatalı ile bir kere delin. Hepsini şerbetin içine atın. Yüksek ateş üstünde 15 dakika haşlayın. Delikli kevgiri tatlıların üstüne doğru yavaşça bastırın. Böylece tatlıların içine hava yerine şerbet dolacak. Bunu haşlama süresi boyunca 2-3 kere tekrarlayın. Delikli kevgiri tatlıların içine daldırmayın ama. Bu parçalanmalarına sebep olur.
Haşlanan Kemalpaşa tatlılarını ateşten alın, soğuyana dek pişirme kabı içinde bekletin. Tamamen soğuduklarında yavaşça servis tabaklarına alın. Üzerine isterseniz Hindistancevizi rendesi, ceviz, fındık kırıntıları dökebilirsiniz.